Marathon op Blote Voeten

Wouter Buist

Wouter Buist (30) treedt zondag 13 april in Rotterdam min of meer in de voetsporen van Abebe Bikila. Dat wil zeggen: hij loopt de marathon bijna blootsvoets. Een gang langs grote schoenenmerken als Adidas, Asics en Nike leert dat dat gekkenwerk is. Ruim 42 km zonder enige steun of schokdemping. ‘Ik heb zelfs geen klassieke hardloopschoenen meer op dit moment.’

Bewegingswetenschapper Wouter Buist is al geruime tijd op zoek naar de ideale looptechniek. Tijdens de marathon van zijn dromen verdeelt hij zijn krachten goed, en loopt hij de tweede halve marathon sneller dan de eerste helft. ‘Bovendien concentreer ik mij niet op de vermoeidheid maar juist op hoe ik zo zuinig mogelijk beweeg.’

Het gaat Buist met andere woorden primair om het proces en minder om zijn tijd. Hij verdiepte zich eerder in de Pose techniek, die het accent legt op het losmaken van de voeten van de grond. Alle grote schoenenfabrikanten daarentegen focussen op de landing, wat zich vertaalt in technische hoogstandjes qua schokdemping met gels en air. Buist kiest liever voor een onbekend Fins merk, Feelmax, dat nog het meest weg heeft van een pantoffel met veters.

‘Werkend aan mijn looptechniek ging ik mij steeds meer ergeren aan de moderne loopschoenen. Met al hun ondersteuning, vertroetelen ze de voeten. Totdat je uiteindelijk niet meer voelt hoe je beweegt. Elke keer probeerde ik een lichtere schoen uit en de zoektocht resulteerde in de vraag: wat is nou de ideale schoen?’

Nooit denkend: straks trek ik geen schoen meer aan? ‘Nee’, zegt de atleet met een pr van 2.37 uur op de marathon. ‘Het was: een schoen heb je nodig, maar dan wel een met een zo vlak mogelijke zool, zonder hielverhoging, want daardoor komt de voet in een onnatuurlijke positie. Ik zocht ook naar weinig demping om direct de grond te kunnen voelen. Een schoen kortom waarbij het lijkt alsof je op blote voeten loopt.’

Feelmax is zo’n schoen. Via via kwam de Soester atleet in aanraking met de makers en kocht hij enkele samples om uit te proberen. ‘In het begin had ik nog niet het idee dat dit de grote oplossing was van mijn zoektocht. Maar het lijkt er wel op’, zegt hij met een brede glimlach.

Zijn uitdaging bestond er vanaf dat moment uit om te laten zien dat het mogelijk was om de slof, die veel weg heeft van een surfschoen, hard te lopen. Ook op de weg. ‘Hardlopers die mij dit model zien dragen tijdens wedstrijden vragen vaak: waar zit de demping? Waar zit de steun? Hier kan je toch niet op hardlopen?’

‘Ik moet toegeven, in het begin was het heftig. Mijn voeten moesten eerst wennen aan het hardere contact met de grond. Ik wil niet zeggen de hardere landing, want je landt met deze schoen ietsjes op je voorvoet. Idealiter ga je dan terug naar je hiel. Die raakt de grond heel kort, zodat er een moment van ontspanning is. Vervolgens wikkel je weer naar voren af en komt je voet weer los van de grond.’

Tijdens wetenschappelijk onderzoek naar blootsvoets lopen is gebleken dat de schokbelasting voor lopers mét schoenen hoger is. ‘Daar keek ik ook van op. Maar omdat je op blote voeten direct voelt hoe je landt, breng je gewrichten in enkel, heup en knieën in een andere stand zodat ze de klap beter opvangen. Met schoenen voel je dat veel minder; pas als je al aan de grond bent. Maar dan ben je eigenlijk altijd net te laat.’

Wat Buist’s verhaal lijkt te onderschrijven is dat het aantal hardloopblessures nooit verder is afgenomen met de verbeterde schoenentechniek. Maar blootsvoets lopen heeft meer voordelen. ‘Naast een lagere schokbelasting, is het zuurstofverbruik op blote voeten ook lager. Vier procent maar liefst. Trek je die zaken door dan kom je eenvoudig tot de conclusie dat lopen op blote voeten sneller is.’

Tijdens de Olympische Spelen van Rome 1960 was Abebe Bikila ongewild een pleitbezorger voor Buist z’n theorie. In een nieuw wereldrecord van 2.15.16 snelde hij met oogstrelende techniek op blote voeten naar marathongoud. Maar ook vele jaren later bestormde het Zuid-Afrikaanse talent Zola Budd op blote voeten de wereldtop.

De tijd van pamperen lijkt voorbij. Meer en meer kiest Buist, als hij de kans krijgt, voor het helemaal lopen op blote voeten. Met in zijn achtertuin de Soester Duinen heeft hij het ideale parcours om zijn experimenten bot te vieren. ‘In eerste instantie liep ik nog alleen maar op blote voeten in het duinzand. Nu leg ik ook regelmatig een rondje van bijna 5 km blootsvoets af.’

En dan heeft hij het niet eens gehad over de ontspanning die het lopen op blote voeten teweeg brengt. ‘Weet je wat ik soms doe als ik een dag gewerkt heb en helemaal gaar ben? Dan ga ik naar de duinen, trek mijn schoenen uit en ren ik een minuut of tien. Ben ik weer helemaal fit.’

Dat duidt op een flow-ervaring volgens de Soestenaar. ‘Rennend door de natuur wordt ik een soort een met de omgeving. Dan vergeet ik even alles, ga ik volledig op in wat ik doe. Blote voeten draagt daar toe bij. Je versmelt als het ware met de omgeving. Dan heb ik direct contact met alles om mij heen.’

In de hardloop workshops die hij met zijn eigen bedrijf TotaalTraining geeft laat hij mensen ervaren hoe ze op blote voeten hun techniek kunnen verbeteren. Dit is een van de beste manieren om te leren hoe je moet lopen.

‘Hoe simpel kan het zijn? Uittrekken en klaar ben je. Maar ik raad mensen altijd wel aan om het rustig op te bouwen. Bovendien kan ik mensen adviseren hoe ze hun bewegingen kunnen aanpassen aan de andere houding tijdens het lopen op blote voeten.

Je begeeft je in een andere wereld. Hoewel? Heel veel lopers kennen de ervaring van het uitlopen op gras na een training. Hoe bevrijdend dat is en hoe snel je voor je gevoel dan herstelt.’

Schoenenreus Nike heeft ooit het model Free op de markt gebracht, een schoen die het lopen op blote voeten benadert. ‘Toch is ie niet aangeslagen. Ik denk dat dit komt doordat Nike daarmee twee boodschappen uitzendt. Enerzijds maken ze de meest geavanceerde corrigerende schoenen, terwijl ze met de Free zeggen: deze schoen zonder toeters en bellen is ook goed want die geeft je het gevoel dat je op blote voeten loopt.’

In Afrika en Australië lopen loopt men van oudsher en uit pure armoede op blote voeten. Zeker niet uit gezondheidsoverwegingen. Dat is meer een Westerse overweging lijkt het. Toch hebben de uitvinders van het lopen ons westerlingen altijd al geïnspireerd. Zo had het Amerikaanse Sports Illustrated reeds in 1958, dus twee jaar voor Bikila’s zegetocht, Australiër Herb Elliot op de cover. Blootsvoets. De latere CEO van Puma won net als Bikila goud in Rome, maar dan op de 1.500 meter.

Wellicht dat de Aboriginals Elliot inspireerde tot het lopen op blote voeten. Buist’s eigen passie voor het blootsvoets lopen komt van binnenuit. Zijn stiekeme wens is in Rotterdam z’n Amsterdamse pr uit 2004 te verbeteren. De tijd zal leren of dat haalbaar is op nagenoeg blote voeten of dat het misschien toch gekkenwerk is.

[Naschrift: In verband met een blessure is Wouter Buist niet gestart tijdens de Marathon van Rotterdam.]

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Inspiratie, Interviews, Sport en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Marathon op Blote Voeten

  1. Kees zegt:

    Dit kan na goede training zeker.

    Kijk maar eens op http://www.barefooters.org en er gaat een nieuwe, schoenloze wereld voor je open

  2. oerloper zegt:

    Je kunt ook surfen naar http://www.oerlopen.nl voor die schoenloze hardloop ervaringen, wat heet schoenloos? De natuurlijke ervaring!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s