‘Mijn Voeten Zijn Veel Sterker Geworden’

Wouter Buist (30), blootsvoets loper

‘Ik vind het heerlijk om op blote voeten te lopen. Het maakt me niet eens zo veel uit hoe ver of hoe lang. Het gaat me om het gevoel zelf, van blote voeten op de grond. Vaak loop ik in de duinen van Soest. Na een dag werken kan het mij in tien minuten helemaal ontspannen.’

‘Daarnaast heb ik gemerkt dat het voor mijn spieren en voeten heel goed is. Mijn voeten zijn veel sterker geworden sinds ik op blote voeten loop. Ook ben ik mijn beenspieren anders gaan gebruiken.

In het dagelijks leven gebruik ik schoenen met heel dunne zolen, zonder hielverhoging. De stabiele houding die ik daarbij heb, is heel prettig. Het is een houding waarbij ik ontspannen ben. Ik heb ook het idee dat door het lopen op blote voeten de balans in mijn lichaam zich herstelt. Dat alles op zijn plek valt.

Overigens was ik als bewegingswetenschapper altijd al geïnteresseerd in de techniek van lopen. Toch heeft heeft het mij verbaasd hoeveel ik heb kunnen leren door gewoon mijn schoenen uit te doen, en te voelen wat ik doe.

Overweldigd
In de wandelworkshops die ik geef, laat ik mensen op zoek gaan naar hoe ze het prettigst blootsvoets lopen. Ik laat ze heel voorzichtig beginnen, op het strand of in de duinen van Soest, want in het begin kan het gevoel aan je voeten overweldigend zijn. Veel mensen zijn tijdens het wandelen niet bezig met hun voeten. Ze lopen met hun benen. Blootsvoets ontkom je er niet aan: je voeten schreeuwen om aandacht.

Het mooie aan lopen op blote voeten is dat het zo simpel is. Wandelen kún je heel ingewikkeld maken, maar als je alles weglaat, ontdek je ineens nieuwe dingen. Idealiter land je op een vrijwel platte voet, dan gaat eerst de hiel de lucht in en volgt de rest van de voet. Je moet de voet redelijk snel optillen. Maar dat doe je automatisch op blote voeten, anders schuur je met de tenen over de grond en veroorzaak je wrijving.

Sinds ruim een jaar ben ik met blootsvoets lopen bezig. De aanleiding was een Finse schoen, de Feelmax, met een heel dunne zool waarbij je het gevoel hebt dat je op blote voeten loopt. Gaandeweg liep ik daar lekkerder op dan mijn oude schoenen. Nu loop ik alleen nog maar op schoenen met vlakke zolen, en als het kan doe ik ze uit.

Townships
Lopen op blote voeten maakt het bewegen gemakkelijker. Je kan alles z’n gang laten gaan zodat je eigenlijk vanzelf loopt. Ergens heb ik het gevoel dat dit komt omdat je met blote voeten de omgeving als het ware waarneemt. In het begin zijn scherpe steentjes verschrikkelijk, maar later krijg je minder last van die prikkels.

Mijn voeten weten het juiste pad te kiezen. Misschien is het wel de intelligentie van de voeten. Maar dat vertrouwen heb ik wel moeten ontwikkelen. Ik las laatst in Jan Knippenbergs ‘De mens als duurloper’, dat Afrikanen lopend vanuit de townships naar hun werk hun schoenen over de schouders droegen. Waarom? Omdat je voeten dan lichter zijn.

Deze week ben ik elke dag in de duinen geweest, op blote voeten. Even lekker een moment voor mezelf. Naar buiten gaan doet sowieso goed, maar ik heb het idee dat het wel meer is dan dat.’

Wist je dat?

Een marktkoopman in België al meer dan tien jaar schoenen uitvent. Blootsvoets. Het lopen op blote voeten ook wel oerlopen wordt genoemd. De mens tussen de 40 en 26 duizend jaar geleden voor het eerst schoenen aantrok. Dat men dat weet omdat de botten in de voet daarna minder sterk werden. Er circa 200.000 zenuwbanen in de voeten uitkomen. Er inmiddels vier blote voeten paden in Nederland zijn, in Groningen Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Dit artikel verscheen eerder in Op Pad 5, 2008.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Interviews, Op Pad, Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Mijn Voeten Zijn Veel Sterker Geworden’

  1. Eleonoor zegt:

    ben ik helemaal met je eens!!!
    het blootsvoets lopen is heerlijk.
    jammergenoeg kan ik het minder vaak sinds ik steunkousen draag.
    maar toch, goed artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s