Goud voor Hinkelien op 4×100 vrij

Hinkelien Schreuder is een van de Olympische studenten die werd geportretteerd door Arts & Auto Student. Zaterdag 9 augustus zwom zij in de series van de 4x100m vrije slag naar een finaleplaats. Zondagochtend werd dit bekroond met een gouden medaille.

Is je studie wat je ervan verwachtte?
Als ik eerlijk ben, had ik eigenlijk geen verwachtingen, ook al is mijn vader fysiotherapeut. Ik wilde eigenlijk heel graag geneeskunde gaan studeren. Maar toen ik naar Eindhoven verhuisde voor het topzwemmen, viel geneeskunde in Maastricht af vanwege de reistijd. Ik moet zeggen dat ik het een heel interessante studie vind, maar niet altijd even uitdagend genoeg qua diepgang.

Hoe reageren je studiegenoten op jou als topsporter?
De eerste twee jaar, in de aanloop naar Athene 2004, heb ik niet heel veel aan mijn studie gedaan. Toch ondervond ik bij klasgenoten veel begrip. Alleen met de opleiding zelf liep het niet helemaal gestroomlijnd. Dat kwam deels door mijn afwezigheid, deels door de starheid van het schoolse systeem.

Kun je je studie altijd even makkelijk combineren met je sport?
Na de Spelen van 2004 ben ik fulltime naar school gegaan en op dat moment waren er geen problemen; wel erg druk, maar ook veel medewerking. Mijn stages vorig jaar waren moeilijk te combineren met het zwemmen.
Dit jaar heb ik uitgetrokken voor mijn afstudeerproject, wat ik individueel mag doen. Na de Spelen hoop ik dit binnen een aantal maanden te voltooien en af te studeren.

Ben je lid van een studenten- of faculteitsvereniging?
Nee. Weet je wat het is? Als ik naar mijn broertje en zusje kijk, dan zijn er inderdaad dingen, bijvoorbeeld de borrels, die ik mis. Maar dat is de keuze die ik gemaakt heb. Ik krijg daar ook veel zaken voor terug die anderen nooit zullen meemaken, zoals het zwemmen van een wereldrecord en het Wilhelmus voor je horen spelen.

Van welke karaktereigenschappen als topsporter verwacht je straks als fysiotherapeut het meeste profijt te hebben, en waarom?
Het vermogen om flexibel te handelen onder hoge druk. Als topsporten doe je daar zoveel ervaring in op en ik denk dat dat een pré is. Dat geldt ook voor het feit dat je geleerd hebt met tegenslagen om te gaan en daarvoor copingstrategieën hebt ontwikkeld. Doorzettingsvermogen gebruik je ook bij zaken die in het begin misschien niet helemaal lekker lopen. Bijvoorbeeld de overschakeling van topsport naar een maatschappelijke carrière.
Wat naar mijn mening in mijn latere leven ook goed van pas zal komen is het grote belang dat in het huidige zwemmen aan detail wordt gehecht. Dát is uiteindelijk wat het verschil maakt.

Paspoort
Naam: Hinkelien Schreuder (24)
Studie: vierdejaars fysiotherapie, Fontys Hogescholen Eindhoven
Sport: zwemmen
Sinds: 1989
Clubs: De Whee Goor, MVC Melbourne Australië, PSV/Eiffelzwemmers.
Belangrijkste resultaten: wereldkampioen 4x100m vrij op lange baan in 2006; tweede op 50m vlinder en 50m vrij op WK korte baan 2007;, zilver op 50m vrije slag EK 2008 lange baan
Sportief hoogtepunt: plaatsing voor de Spelen
Dieptepunt: missen van de Spelen in 2004.
Gaat in China voor?: Een medaille op de 4x100m vrij estafette; de finale van de 50m vrij; een finaleplaats op de 4x100m wissel

Dit artikel verscheen eerder in Arts & Auto 13, 9 augustus 2008.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Interviews, Olympische Spelen 2008, Sport en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s