Epke Zonderland 7de in toestelfinale rekstok

Epke Zonderland is een van de Olympische studenten die werd geportretteerd door Arts & Auto Student. Na een val eindigde hij met een score van 15,000 als zevende en voorlaatste in de toestelfinale rekstok. Tijdens de kwalificaties was hij nog vierde met een puntentotaal van 15,750. Een reprise van die score en met wat meer geluk had hij in de eindstrijd opnieuw een vierde plaats behaald.

Is je studie wat je ervan verwachtte?
Jawel. Ik verwachtte verplichte uren, practica en werkgroepen. Maar niet dat ik nu al zoveel patiëntencontact zou hebben. Dat viel mij op, in positieve zin. We hadden bijvoorbeeld een aantal opdrachten waarbij we bij patiënten op bezoek gingen, interviews deden en ook een verpleegstage van twee weken.

Hoe reageren studiegenoten en docenten op jou als topsporter?

Medestudenten kenden mij voornamelijk als de student Epke Zonderland. Langzamerhand stuitten ze op mijn sportieve achtergrond, bijvoorbeeld omdat ik af en toe op televisie kwam. Dat vonden ze hartstikke leuk; het ene moment op tv, het volgende moment naast ze in de collegebanken.
Met professoren is er niet direct contact. Of ik nu wel of niet in de collegezaal zit, dat merkt niemand. In de werkgroepen moet er af en toe wel iets geregeld worden vanwege trainingen en wedstrijden. Daar wordt goed mee omgegaan. De weken dat ik er niet ben, haal ik later weer in, bijvoorbeeld met extra opdrachten.

Kun je je studie altijd even makkelijk combineren met je sport?
Niet altijd. Daar kwam ik tijdens mijn eerste jaar al vroeg achter: na drie weken college moest ik drie weken weg voor de wereldkampioenschappen. Alles volgen was er dus niet bij. Vanaf dat moment heb ik voor elk blok het rooster bekeken en een planning gemaakt. Sindsdien gaat het goed.

Hoe lang ga je over je studie doen?
Dat is niet helemaal in te schatten, maar ik heb in mijn hoofd over vier jaar opnieuw de Spelen mee te maken. In Londen ben ik dan 26 jaar. In die tijd zou ik mijn bachelor kunnen halen. Na de Spelen van Londen volgen dan de co-schappen, waardoor ik rond mijn 29ste klaar kan zijn.

Ben je lid van een studenten- of faculteitsvereniging?
Daar heb ik geen tijd voor. Vaak is dat ’s avonds, wat niet te combineren is met drie trainingen per week om acht uur ’s ochtends.

Van welke karaktereigenschappen als topsporter verwacht je straks als arts het meeste profijt te hebben, en waarom?
Als sporter moet je hard werken. Dat is een ervaring die ik later goed kan gebruiken. Net als het in korte tijd snel moeten handelen. Ik wil later graag chirurg worden, een beroep waarin je onder grote druk moet presteren. Als ik nu leer koel te blijven en helder na te denken, zie ik dat als een belangrijk pluspunt.

Paspoort
Naam: Epke Zonderland (22)
Studie: tweedejaars geneeskunde, Rijksuniversiteit Groningen.
Sport: turnen
Sinds: 1992
Clubs: Turncentrum Sportstad Heerenveen
Belangrijkste resultaten: 4e op rekstok WK Stuttgart 2007
Sportief hoogtepunt: kwalificatie voor de Spelen. Sinds die van 1928 in Amsterdam is dat in het herenturnen niet meer gelukt
Dieptepunt: blessure aan ruggenwervel
Gaat in China voor? medaille op de rekstok

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Interviews, Olympische Spelen 2008, Sport en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s