Wandelen op blote voeten: vies en gevaarlijk of superschoon?

Schoenen uit en de paden op

Vuil, hondenpoep, glas, spijkers en steentjes. Niets om je zorgen over te maken als je schoenen draagt. Maar als je op blote voeten wandelt, waar kom je dan in terecht? Frans Vermeulen trok zijn schoenen uit en liep een trend tegemoet.

Anneke Rademaker was degene die ‘te voet’ op het spoor van blootsvoets lopen zette. Eind vorig jaar deed ze een cursus Nordic Walking bij onze oosterburen in Bad Wünnenberg. Toen ze ’s avonds weinig zin had in alcohol, ontdekte ze vlakbij het hotel een Barfusspad ofwel blotevoetenpad. ‘Ik denk dat het als attractie is aangelegd.’

Het pad bleek er nog niet zo lang te liggen. Ruim een kilometer lang en een meter breed slingert het pad zich door een dal, inclusief beekje. Onderweg komen de voeten werkelijk van alles tegen: fijn en grof zand, kiezeltjes, scherpe, ronde en grote stenen, bakstenen en asfalt. Elke nieuwe variant is een stuk van twintig meter of iets langer.

Toen Anneke het blotevoetenpad liep, was het inmiddels donker, en dat maakte de ervaring nog eens extra apart. ‘Je ziet niet waarop je loopt.’ Niet dat dit een onverdeeld genoegen was. ‘Halverwege had ik de tranen in mijn ogen staan, zo’n pijn deed het. Maar ik dacht: terug is net zo erg als heen. Dus ben ik maar doorgegaan.’

‘Halverwege had ik de tranen in mijn ogen staan, zo’n pijn deed het’

‘Liep ik daar echt heel voorzichtig, door het beekje dat daar stroomt, door de bak met blubber. Zo van: iek! Wat kom ik nog meer tegen? Het was een heel aparte sensatie. Tot besluit loop je dan door een bak met water om alles af te spoelen, maar ook om je gloeiende voeten weer koel te maken. Dat was echt een heerlijk effect.’

Maar daar zou het niet bij blijven. Anneke Rademaker: ‘De hele nacht heb ik last gehad, nou ja last, heb ik mijn voeten gevoeld. Ze gingen namelijk in bed enorm tintelen.’ Dat is volgens de Duitse visie op blootsvoets lopen ook precies de bedoeling. Het lopen op blote voeten, waar zo’n 200.000 zenuwbanen eindigen, heeft een stimulerende, masserende en reflexologische werking.

Taboe
Uiteindelijk viel Anneke in een diepe slaap, maar de volgende morgen was de uitwerking nog steeds niet voorbij. ‘Misschien dat het tintelende gevoel was verdwenen, maar ik voelde nog steeds superschoon.’

Dat is heel wat anders dan het ‘ga je voeten wassen’ dat mensen te te horen krijgen als ze het liefst op blote voeten lopen. Dat wil zeggen: in Europa. In delen van Amerika, Afrika, Azië en Australië is het lopen op blote voeten veel meer ingeburgerd. Misschien ook door het klimaat of de armoede. Onze welvaart lijkt het lopen op blote voeten welhaast tot een taboe te hebben gemaakt.

Dat brengt ons bij een paradox van het op blote voeten lopen. Gaan we terug in de tijd dan blijkt uit onderzoek naar fossielen dat ongeveer 40 tot 26 duizend jaar geleden de mens schoenen is gaan dragen. Dat kon Erik Trinkaus van de Washington Universiteit St. Louis aantonen met de botdikte van de tenen.

Sinds wij op schoenen lopen, hoeven onze voeten veel minder actief te zijn en is de botmassa afgenomen

Trinkaus vond dikkere botten in de voeten van onze voorouders, die op blote voeten liepen. Sinds wij op schoenen lopen hoeven onze voeten veel minder actief te zijn, is de botmassa afgenomen en zijn onze onderdanen minder sterk. Ook qua spieren.

Bewegingswetenschapper Wouter Buist uit Soest, zelf een verwoed blootsvoetsloper, onderbouwt het gezondheidsaspect van het lopen op blote voeten nog verder. ‘Door het lopen op blote voeten ontstaat een natuurlijke demping. De schok bij de landing van de voet is op blote voeten minder hard in het enkel-, knie- en heupgewricht. Lopend op een schoen ben je dat je niet zo bewust. Maar op blote voeten voel je dat des te beter.’

Zesde zintuig
Dat brengt ons bij onze zuiderburen die stellen dat voetzolen belangrijke zintuigen zijn. Misschien wel het zesde zintuig. ‘Naast mond en handen zijn ze belangrijk voor onze tastzin. Alleen, zolang voeten in schoenen gevangen zitten, ervaar je niet veel méér dan blaren en sporen van druk. Onze aardverbondenheid hebben we verloren.’

George Kerkhoven, zelf verklaard oerloper, spreekt onomwonden van een passie. ‘Lopen op blote voeten geeft mij een enorme vrijheid, feedback van mijn omgeving en grote vreugde. Blootsvoets lopen is vrouwelijk; lopen zonder iets te willen bewijzen.’ En of dat nog niet spiritueel genoeg is: ‘Op blote voeten loop ik compleet in het hier en nu, ik geniet, kom in extase en in flow.’

Daar lijkt geen enkele technisch snufje van een schoenenfabrikant tegenop te kunnen. Maar waar de ondergrond tegennatuurlijk is, zullen mensen misschien toch graag een soort van schoen aantrekken. Daar denken innovatieve schoenmakers natuurlijk mee mee. Er zijn inmiddels bijvoorbeeld schoenmodellen die er uitzien als een gebreide sok met tenen. Maar de wol is hierbij vervangen door een rubberachtig materiaal (vibram) dat de noodzakelijke bescherming biedt tegen glas en dergelijke.

Vanuit Finland werd de blootsvoets loper onlangs verblijd met een soort van surfpantoffel met een kevlar-achtige zool. Indachtig een uitspraak van Leonardo Da Vinci – De menselijke voet is een kunststuk en technisch meesterwerk – koppelt deze schoen maximale vrijheid aan veiligheid tegen van buiten komend onheil.

Daarmee worden opmerkingen als ‘Blote voeten? Vies en gevaarlijk!’ gelijk voltooid verleden tijd. Probeer het zelf maar.

Praktische informatie
Nieuwsgierig geworden en op zoek naar een veilige plek voor een blote voeten try-out tijdens de vakantie? Dat wil zeggen: buiten een park, het bos of het strand? In Nederland zijn in een paar jaar tijd verschillende paden verrezen, speciaal voor wandelaars op blote voeten.

Blote voetenpad in Elsendorp, Noord-Brabant
’t Blôde Fuottenpaad in Opende, Groningen
Blote voetenpad in Brunssum, Limburg
Blote voetenpad in Twello, Gelderland
Blote voetenpad in Lieteberg, België
Barfusspad in Bad Wünnenberg, Duitsland

Dit artikel is verschenen in het septembernummer 2008 van te voet, wandelkrant van Nederland.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Bewustzijn, Flow, Inspiratie, Sport en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Wandelen op blote voeten: vies en gevaarlijk of superschoon?

 1. ZijalleenisZij zegt:

  Het lijkt me heerlijk, zo’n blote voeten-pad. Ik woon vlak bij de duinen, dus de schoenen gaan regelmatig uit, maar deze dagen is het heet onder mijn voeten……letterlijk én figuurlijk.

 2. Huib zegt:

  Stap 1.
  Ga geen abrubte dingen doen, begin eerst eens op grasveldjes in de zomer en vooral ook: op een lopende band in de sportschool.
  Protesteerd de sportschooleigenaar tegen de wratten risico’s zeg dan dat het jouw risico is, dat het men niet aangaat, dat
  je kwetsbaarheid voor wratten ontstaat in een te broeierige omgeving van zweetschoenen, en dat je dit risico juist op de droge voet
  die je op blote voeten hebt tijdens het hardlopen, ontloopt.
  Stel hem ook dat je minder risico op blessures hebt, lieg desnoods dat je fysiotherapeut het je opgedragen heeft om dat x keer per week te doen.
  (x= hoe vaak je daar wilt hardlopen op blote voeten)
  Stap 1b.
  Doe binnen standaard zo veel mogelijk je schoenen en sokken uit, dit kweekt ook wat meer eelt.
  Stap 2. Eindig met douchen steevast door je voeten langzaam met een geleidelijk steeds koeler wordend douchewater te besproeien.
  Zo kweek je meer koude resistentie en dit maakt het weer gemakkelijker om zowel binnen als buiten op je blote voeten te lopen.
  Stap 3. Ga nu eens rustig wandelen buiten, trim op zandpaden, op grasveldjes, hardlopen veroorzaakt namelijk automatisch een betere houding.
  Je voeten gaan de voorvoet nu tezamen met de hak op de grond plaatsen en soms zelfs ervoor, dit veroorzaakt een blessure vrije loop.
  Merk je nou dat je pijntjes voelt in je gewrichten, zet dan expres je voorvoet eerst neer op de grond. Zo reduceer je de pijn zeer effectief, dit
  geld voor pijnen in kniën, heupen, lage en hoge rug, nekpijnen.

  – Teken je ervaringen op, blijf rustig aandoen, doe niets abrubts.
  – Plaats je tenen verder uit elkaar.
  – Ga naast hardlopen ook touwtjespringen op blote voeten, zeer aangenaam in de open buitenlucht en op blote voeten zeer goed vol te houden.
  – Ga ook blootvoets dansen, dit is goed voor je houding en postuur, maar liefst wel met andere oerlopers.
  – Voetbal werkt iets anders op blote voeten: zo mag je echt niet punteren, zelf wel die fout gemaakt: je schopt een keertje een graspol mee en je begrijpt meteen
  dat je het beste de bal spelen kunt met de wreef.
  – Check of je grote teen tijdens het lopen in het verlengde van de wreef blijft staan, corrigeer zodat dit er komt.
  – Check of je kleine teen in het verlengde van de buitenvoet staat.

 3. dick zegt:

  Huib, ik zou er aan toevoegen: ga in de winter sneeuwruimen op blote voeten. als je langer dan 5 minuten werk hebt, moet je even weer naar binnen gaan. Vloerverwarming is dan heerlijk. Voer het op tot een kwartier. Ik kan je zeggen: de winter van 2009/10 en 2010/11 waren daar zeer geschikte winter voor, ik ben wel drie weken achtereen per dag soms een kwartier op blote voeten buiten geweest. je voethuid wordt steeds harder, en zwemmers exceem of aanverwante aandoeningen heb je geen last van, deze ontstaan vaak door onze ongezonde zweterige zachte voetje in veel te dichte schoenen.
  Ook het hardlopen heb ik ervaring mee. Mensen kijken je aan! ” die is gek”. Het voelt enorm goed, zelf op fietspaden, en over bos paadjes. let wel op struiken met stekels en doornen, zoals bv hulst. er kunnen taakjes of blaadjes liggen, die in je voet steken, maar hoe meer je het doet, hoe steviger de huidlaag onder je voeten wordt.

 4. Eef zegt:

  Klopt helemaal wat hierboven staat. Je voeten wennen verbazend snel aan een schoenloos bestaan. Een soepele eeltlaag beschermt tegen vuil, scherpe voorwerpen en strooizout en een betere bloedsomloop tegen de kou.
  Ik loop nu alweer ruim 6 jaar altijd en overal op blote voeten, ook in de winter en op straat en zou niet anders meer willen.
  Het is niet alleen goed voor je voeten maar ook voor je weerstand, je houding en je geestelijke gezondheid. Helaas zijn er zo weinig mensen op blote voeten dat je moet leren omgaan met verbaasde, afkeurende maar soms ook positieve reacties.

 5. Tonny zegt:

  Blotevoetenpad gelopen met onze kinderen. Ontzettend leuk. Weer eens wat andere dan een pretpark.

 6. Dick zegt:

  ik ben benieuwd wie nu nog op blote voeten buiten loopt/wandelt, nu het vriest. Ok vijf minuten, maar bij een harde wind en -3 tot -5?
  Gisteren gefietst en gewandeld, vier uur lang met blote voeten in ecco sandalen (de tenen zijn beschermd). Ik was verbaasd dat dat goed ging. ik had sokken meegenomen, maar heb ze niet nodig gehad.

 7. Eric Beekelaar zegt:

  ja, ook ik ben een verwoed blote voeten loper, altijd en overal, zomers winters al een jaar of 9, sta bekend hier als de blote voetenman alles klopt wat hier voor geschreven is heb ik niks aan toe te voegen, alleen dat ik in de sneeuw ook gewoon op blote voeten loop en pas als er bevriezings- verschijnselen dreigen te komen ik naar binnen ga
  ik werd er trouwens door artsen en medici op gewezen om op blote voeten te gaan lopen door het ontstaan van kleine jeukblaasjes door sokken en schoenen zo gezegd en gedaan, nu wil ik nooit meer anders ;o)

 8. dick zegt:

  Ook voel me ook stukken gezonder te wandelen op blote voeten, alleen hoe gaan jullie daar mee om op gelegenheden als verjaardagen, of begrafenissen, waar een zekere netheid gevraagd worden? ik baal van de regeltjes (gewoontes), die onze maatschappij zo heeft gemaakt, dat er te veel situaties zijn, waarin je eigenlijk niet op bloten voeten mag verschijnen.
  graag reacties.

 9. Max Overeem zegt:

  Ja, ja, ook ik vind dat je op blote voeten moet kunnen lopen! Ik loop het liefst op blote voeten, waar ik ook ben! Het kan me niks schelen wat de mensen ervan zeggen! Als kind wilde ik dit ook al graag en deed in badplaatsen altijd direct de schoenen uit! Ook heb ik als kind van 10 jaar een keer een hele week met blote voeten in de klas gezeten! Ook 20 jaar geleden liep ik ’s zomers voortdurend op blote voeten. Vandaag de dag durf ik het niet meer!

 10. Rense zegt:

  Ws wel bekend dat de bedenker van de aarden-producten heeft ontdekt dat het contact met de aarde, op blote voeten een sterk genezend effect heeft. Hij heeft dit ook wetenschappelijk aangetoond. Om die reden heeft hij de producten ontwikkeld om het zelfgenezend vermogen vh lichaam te heractiveren.
  Slapen op een aardend matraslaken, of met je voetje op een klein matje i/d woonkamer, heeft dit effect bijvoordeeld, maar ook 15 min. per dag met je voeten op een stenen ondergrond (is ook aardend) kan ook. Of gewoon op gras, of in aarde/op de grond.
  Hout daarentegen bijv. geleid dan weer niet.

 11. Rense zegt:

  Het is overigens niet mijn bedoeling reclame te maken voor die producten…. Maar ik heb zelf wel ervaren dat het goed werkt, net zoals op blote voeten, of fysiek te herstellen van vermoeidheid o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s