Kunst Met een Verhaal

webcover

a~time door Kareline van der Burg

Kareline van der Burg trommelt met haar vingers op een van de beschilderde drums. ‘New Native Art’, zegt ze in de Larense expositieruimte. ‘Zo kun je mijn kunst omschrijven.’ 

Kareline’s werk veranderde rigoureus toen zij eind 2001 besloot alleen nog maar te werken met natuurlijke materialen. Tegelijkertijd verdiepte zij zich in de wereldgeschiedenis en kwam als ‘vanzelf’ uit bij diverse oude volken en culturen.

Historische gebeurtenissen staan volgens Kareline nooit op zichzelf. Haar brede kijk als kunstenares komt terug in haar hele oeuvre en is vastgelegd in een boek getiteld A~time, wat staat voor All There Is Matters Equally, vol met beschilderde drums, juwelen en beeldjes, de Tzolkin kalender en Trees at Heart.

Mindset
Kunst met een verhaal, laat het rijk geïllustreerde boek zich het beste samenvatten. Kareline’s zoektocht stuitte min of meer als vanzelf op onder meer de Native Americans en het sjamanisme. ‘Hun cultuur en harmonie met de natuur inspireerde mij enorm.’ Een kunstproject dat vele jaren zou gaan duren, zag het licht.

Kareline begon met het beschilderen van drums: trommels bespannen met geitenhuid. Los van de bijzondere beelden die dat opleverde, werd het daarmee ook een aankondiging van een nieuwe mindset. ‘Het geluid van een tamtam refereert aan de hartslag; de ronde vorm aan de Aarde.’ Het lijkt daardoor een mare uit te dragen naar de mens: ontwaak! Eer Gaia.

Kommer en kwel
De kennis en wijsheid van de oude culturen (indianen, Maya’s en het oude Egypte), hun kalenders, piramides en kunst, roepen het Westen op enige bescheidenheid aan de dag te leggen. ‘De Maya’s hadden een indrukwekkende visie die tot uiting komt in hun kalenders. Daarmee waren zij, dat kun je gerust stellen, 2500 jaar geleden verder dan wij. Hun helderheid zet alles op zijn kop. En het heeft mij geïnspireerd nieuwe dingen te maken.’

trees at heartDe waarden die de oude beschavingen vertegenwoordigen, bevatten ingrediënten die de huidige maatschappij node mist. ‘Niet dat het allemaal kommer en kwel is, maar we zijn het spoor wel enigszins bijster.’

Big picture
Door anderen wordt Kareline een conceptuele kunstenaar genoemd, iemand die een drie-eenheid maakt van idee (concept), omgeving en gebeurtenis, zodat kunst en leven een eenheid vormen. Een beroemd voorbeeld van zo’n kunstenaar is Christo (Javacheff) met zijn immense verpakkingen. ‘En wat te denken van bijvoorbeeld het oude Egypte waar ze dieren zó groot maakten?’

‘Ik denk dat de natuur belangrijker is dan we totnutoe hebben gedacht. Dat we die krachten nog niet goed hebben ontdekt. We kunnen zo ongelooflijk veel leren van de dieren.’ Kijkend naar de big picture, zegt de kunstenares: ‘De Aarde is onderdeel van een groter geheel. Laten we verder kijken. Voorbij de Zon, die manlijk is, voorbij de Maan, die vrouwelijk is, naar het midden van de Melkweg, naar Hunab Ku.’

De Maya’s noemden dit hart “de grote Geest van waaruit de energie ontstaat”. Waaruit alles ontstaat. Kareline heeft met haar inspirerende kunst deze bron zeer zeker aangeboord. Ze troont je, met haar werk en met haar boek, mee naar een nieuwe wereld. De vraag is: ben je bereid?

Boek
Kareline van der Burg, A~time, A collection of New Native Art, 190 p., geïllustreerd in kleur, Frontier Publishing, Amsterdam, ISBN 9781931882835

Dit artikel verscheen eerder in Frontier Magazine 14.6, 2008.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Bewustzijn, Boeken, Frontier Magazine, Interviews, Spiritueel en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s