Benut Technologie Beter

HaaienpakAls wetenschapper houdt Johan van Leeuwen alles het liefst eerst tien keer tegen het licht. Hoewel de volgende wedstrijd bij (top)sport het belangrijkste is, is het verschil met wetenschap minder groot. Hij ziet kansen in een dubbele strategie: klaarstaan voor morgen én nadenken voor over tien jaar.

‘Je hebt altijd een korte en lange termijn, in de wetenschap en de sport. Waar wil je nationaal staan en wat wil je bereiken bij de Olympische Spelen. Sporters moeten anders investeren voor over acht jaar, maar ze mogen de wedstrijd van morgen niet vergeten.’

Daar moeten bonden volgens de Wageningse hoogleraar Johan van Leeuwen een rol spelen, maar niet meteen het antwoord willen weten van de wetenschap. ‘Analyses kosten tijd, en voor de sport zijn die behoorlijk ingewikkeld. Omdat de multibody dynamica en fysiologie van het menselijk lichaam ingewikkeld is.’

Mensen doen niet altijd datgene waarvoor het lichaam het meest geschikt is. In vergelijking met dieren blijven onze prestaties vaak ver achter. Van Leeuwen noemt de zwaardvis die binnen twee à drie seconden een 50 meterbad oversteekt. ‘Wij hobbyeren maar wat in het water. Van een mens kun je geen vissenlichaam maken. Wel kun je hem stroomlijnen zoals met een haaienpak.’

FosburyflopElastische energie opslaan
Van Leeuwen weet als geen ander dat een mens niet moet proberen een dier na te doen. Dat lukt nu eenmaal niet door de totaal verschillende lichaamsbouw. Het menselijk lichaam goed analyseren kan dat nieuwe inzichten opleveren, zoals de fosburyflop bij hoogspringen.

‘Met een mechanische spronganalyse kun je wellicht aantonen dat de ruggelingse sprong de beste techniek is. Hoe dat komt? Bij hoogspringen wil je dat het zwaartepunt onder de lat doorgaat, omdat je daardoor minder hoog hoeft te springen dan de lat ligt. De optimale aanloopsnelheid bij hoogspringen is zeven meter per seconde en dan afzetten. Voorwaartse snelheid moet dan worden omgebogen naar omhoog. Maar het menselijk been is daarvoor niet sterk genoeg, dus moet je terugschakelen. Met de polsstok heeft een sporter het geluk dat hij wél op maximale snelheid kan aanlopen omdat de voorwaartse kinetische energie wordt opgeslagen in de elastische energie van de stok.’

Paarden zijn atletisch en heel geschikt voor hardlopen. Dat komt onder meer, aldus Van Leeuwen, omdat de paardenvoet enorm uitgerekt is. De lange pezen van voet en onderbeen kunnen veel elastische energie opslaan. ‘Bij de landing wordt kinetische en potentiële energie omgezet in elastisch energie; bij de afzet vind de energieomzetting in omgegekeerde richting plaats. Dat is een beetje het polsstok-idee.’

PistoriusGouden standaard ontwikkelen
De vergelijking met de Zuid-Afrikaanse sprinter Oscar Pistorius ligt voor de hand. De man die beide onderbenen mist, bedient zich van protheses van koolvezel die hem de koosnaam blade runner opleverde. ‘Daarmee is hij in het bezit van een relatief lange veer. Een buigveer en niet een trekveer zoals bij achillespezen. Het is heel moeilijk om te stellen dat hij met de prothese een voordeel heeft, want hij is zijn onderbenen kwijt. Om dat te bepalen zou ik eerst het Amerikaanse onderzoek moeten lezen dat erover is gedaan. Het is wel hoogstwaarschijnlijk dat Pistorius meer gebruikmaakt van elastische energieopslag dan andere sporters. De vraag is of dit voldoende compenseert voor of zelfs voordeliger is dan het verlies van de onderbenen. Ik ben benieuwd hoe men in het Amerikaanse onderzoek dat heeft plaatsgevonden met dit lastige probleem is omgegaan.’

Recent heeft Van Leeuwens onderzoeksgroep in samenwerking met de NHB Deurne apparatuur aangeschaft, te weten drukmatten, die de krachtverdeling onder een paardenzadel moet meten. De mat ligt als een deken tegen het paardenlijf aan en kan inzicht gaan geven in de krachten die de ruiter via zijn zadel uitoefent op het paard. Want wat Anky van Grunsven doet op het paard, zegt de professor, weten we onvoldoende.

‘Anky is enorm goed, het is fabelachtig wat zij met het paard kan. Maar eigenlijk weten wij -,en zijzelf ook niet – hoe en waarom. De wetenschap kan dat uitzoeken met haar analyses, maar dat vergt een aanzienlijke inspanning en kost tijd. Stel dat Anky de gouden standaard is. Dan kunnen wij daaruit misschien een trainingsmethode destilleren voor ruiters die het moeten leren.’

SpikesInspiratie uit de biologie
Nederland is een rijk land met veel technologie die slechts ten dele wordt benut, betoogt Van Leeuwen. ‘Daar liggen enorme kansen voor de sport. Bio-inspired design ofwel bionica worden technische ontwerpen ook wel genoemd als de inspiratie uit de biologie afkomstig is. Bijvoorbeeld spikes onder de atletiekschoen die doen denken aan de nagels van een katachtige. Heel logisch allemaal.’

Minder logisch vind hij het aantal blessures dat optreedt in de (breedte)sport. ‘Dat is omdat men vaak over het randje gaat met de trainingsmethoden, waardoor de sporters een te zware en onverstandige trainingsbelasting aangaan. Daar valt nog veel winst te behalen. De wetenschap kan bijdragen aan een training waarbij de atleet binnen de grenzen van weefselbelasting en fysiologie blijft.’

Intuïtie en gut feeling van de coach, hoewel niet meetbaar, is volgens Van Leeuwen enorm veel waard. ‘Daarnaast hebben coaches ervaring die niet valt weg te cijferen. Anky en haar trainer weten meer van dressuur dan wie ook. Als wetenschapper wil ik daar meetmethoden tegenaan zetten, analyseren en beschikbaar stellen zodat een veel grotere groep toegang krijgt tot die goed onderbouwde trainingsmethoden. Dát is een schone taak voor de wetenschap en voor de bedrijven die deze technologie moeten neerzetten.’

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Bladen, Inspiratie, Interviews, NL Coach, Sport en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s