Geef je gedachten aan het licht

TYHet doel van Transformatieve yoga is om jezelf de gedachte of ervaring toe te staan dat je niet het lichaam bent, maar dat je thuis bent in de Hemel. De oefeningen brengen eenvoudig alle onderdrukte energieën aan het Licht. Saint Germain en het Violette Licht doen de rest.

Op de vraag wat Transformatieve yoga is, valt een korte stilte bij Chandra Moonen en Annette van der Velde, beiden lerares binnen deze stroming. Hoe leg je dat uit, lijkt als wedervraag te klinken. Dan neemt Chandra het woord: “De overeenkomst met de meeste andere vormen van yoga is dat we asana’s, yogahoudingen, gebruiken, maar dat hoeft niet per se. Het grote verschil is de intentie van Transformatieve yoga, die is gebaseerd op het belangrijkste thema van het weergaloze boek Een Cursus in Wonderen: Ik ben niet een lichaam. Ik ben vrij. Want ik blijf wat ik ben, zo schiep God mij.”

Gedachte
Wij mensen lopen rond met het idee dat we een lichaam zijn. Annette: “Wij identificeren ons met het lichaam. Transformatieve yoga, dat wil zeggen de houdingen of asana’s, wordt gebruikt om in contact te komen met onze gedachten daarover. Gedachten die we op het lichaam projecteren. Op die manier ontdek je dat alles wat je ervaart rondom het lichaam allemaal overtuigingen zijn: ideeën die niets met mijn Werkelijkheid te maken hebben.”

‘Ik ben stijf’ is een voorbeeld van een gedachte die mensen koesteren. Ben je bereid tijdens een Transformatieve yogaoefening deze stijfheid te zien als een gedachte, en van gedachte te veranderen, dan kan het gebeuren dat deze gedachte of energieblokkade getransformeerd wordt. Chandra: “Je beweegt er gewoon doorheen en denkt: ‘Ik heb veel meer ruimte dat ik dacht’. Dat is leuk, je wordt soepeler, maar je zit dan nog steeds in het lichaam. Transformatieve yoga gaat verder dan dat. Het doel is om in de ervaring te komen dat je niet een lichaam bent, dat je thuis bent in de Hemel. En dan ben ik weer terug bij Een Cursus in Wonderen.”

Saint Germain


Niet dat Een Cursus in Wonderen richtlijnen geeft voor Transformatieve yoga. Dus waar komt deze yogavorm dan wel vandaan? Chandra: “Wij zijn leerlingen van Rananda, een verlichte meester. Zijn leer sluit naadloos aan bij wat er in de Cursus onderwezen wordt. Rananda heeft ons geleerd het Violette Licht in transformatieve yoga toe te passen. Saint Germain, een opgevaren meester, is overigens de meester en hoeder van de Violette Straal.”

Saint Germain

Het Violette Licht, vertellen Annette en Chandra, is de hoogste fysieke frequentie. “Je kunt het Violette Licht zien als een springplank. Door je tijdens de oefeningen op dit Licht af te stemmen, laat je toe dat Saint Germain je helpt. Je bereidheid om de aangeboden hulp te accepteren, is essentieel. Het is een kwestie van aanroepen en je eraan overgeven zodat transformatie kan plaatsvinden. Want de gedachte dat we afgescheiden zijn van God zit ons in de weg. Daardoor zitten we verstrikt in deze materie hier, en dat vindt zijn weerslag in de lichaamscellen: in fysieke en emotionele blokkades. Deze ideeën, die zich letterlijk uiten als verdichting, worden getransformeerd met behulp van het Violette Licht.”

Hoe dat er in de praktijk uitziet, kan voor iedereen verschillend zijn. Soms zijn de sessies dynamisch, soms verstild. Regelmatig spreken Annet en Chandra over Licht, over de Heilige Geest die hen leidt tijdens de Transformatieve yoga. Het betekent dat ze zich als lerares volkomen overgeven aan diens leiding. Chandra: “Of dat eng is? Neen, het is ongelooflijk bevrijdend. Altijd nodigen wij de Heilige Geest uit om de bewegingen van ons als het ware over te nemen. Dat wij er met onze controle tussenuit gaan. Vooral de snelle, dynamische bewegingen zijn daarin behulpzaam. Het gaat dan zo snel, dat als je er met je gedachten tussen zou zitten, die alleen maar hinderlijk zijn. De dynamische bewegingen brengen de energie enorm in beweging; rustigere houdingen stellen je in staat veel dieper te voelen waar jij jezelf hebt samengetrokken of vastgezet.”

Geen therapeut uithangen

Verwondering is een van de reacties die Chandra terugkrijgt van leerlingen. “Oooh, als ik dat idee over mezelf loslaat dan verdwijnt het helemaal. Ineens hebben mensen dan een andere ervaring. Ik vind het altijd te gek als dat gebeurt. En ik ben ook dankbaar dat ze letterlijk ervaren wat het betekent ‘het resultaat van je gedachten te krijgen’. Er komen ook regelmatig blokkades los. Wat ik in dat opzicht het mooie vind, en dat is ook geïnspireerd door Een Cursus in Wonderen, is dat de emotie geheeld wordt in het Licht zonder dat we die hoeven te bespreken. We houden het eenvoudig! Een emotionele reactie doet zich voor omdat iemand een gedachte niet onmiddellijk aan het Licht heeft gegeven, maar die in de lichaamscellen heeft opgeslagen. Door Transformatieve yoga kan ze worden geactiveerd, zodat ze in plaats daarvan vrijkomt en naar het Licht kan worden gebracht. Zo simpel is het. Het enige wat nodig is, is de bereidheid om los te laten. Als er iets anders nodig is, zal de Heilige Geest het je wel duidelijk maken. Wij hoeven dus nooit de therapeut uit te hangen. ”

Chandra voegt daaraan toe: “Dit wil overigens niet zeggen dat emoties niet zijn toegestaan. Het is belangrijk om ze te onderkennen, aan het Licht te laten komen. Niet om ze werkelijkheid te verlenen, maar ze in het Licht te laten transformeren. In Een Cursus in Wonderen wordt dit vergeving genoemd.”

Laat je ideeën los. doe het gewoon en laat het gebeuren…’

Annette ervaart dat bij mensen die moe, gedeprimeerd of met pijn binnenkomen deze klachten door de bewegingen oplossen. “Iedereen die bij mij komt, vertel ik dat gedachten in de lichaamscellen opgeslagen worden. Ze weten dus ook dat alles wat ze in het lichaam ervaren onderdrukte energie in de cellen is. De oefeningen maken deze los en met het violette vuur kunnen ze verdwijnen. Mensen gaan daardoor heel anders weg dan ze binnenkomen: vrolijker en opgelucht.”

Er bestaat niet zoiets als Transformatieve yoga voor beginners en gevorderden, benadrukken Chandra en Annette: “Iedereen gaat tijdens oefeningen zover als hij bereid is te gaan. Dat is heel individueel. In de houdingen laat je het Licht het werk doen en laat je de blokkades ‘verteren’ door de violette vlammen. Dat is het mooie van Transformatieve yoga. Het Licht doet het werk; de beweging helpt mee een blokkade zichtbaar te maken. Aan het Licht te brengen.”

Loslaten van controle

Je kunt het niet goed doen en je kunt het ook niet fout doen. Iemand die heel lenig is, kan de beweging niet beter. Je kunt de beweging alleen doen naar wat op dit moment in je vermogen ligt. Annette: “Dat is het fijne, inderdaad. Je doet een oefening zo goed als voor jou mogelijk is. En daarin vindt de transformatie plaats, altijd, omdat we de hulp hebben van Saint Germain.”

Een Transformatieve yogales wordt verbaal begeleid. Annette: “We nodigen van tevoren altijd het Violette Licht uit, daar zitten we dan een poosje in om ons ervoor open te stellen. En tijdens de les attendeer ik iedereen erop dat het Violette Licht nog steeds aanwezig is. Ik zeg geregeld: ‘Laat het Licht alles opruimen wat jij dénkt dat in de weg zit’. We werken ook met muziek en nodigen mensen uit om zich vrij te bewegen waardoor ze soms door een barrière heen kunnen gaan. En die ervaring van overgave kun je meenemen in alles. Bijvoorbeeld in je werk als je het idee hebt: ik heb het druk. Om ook dán dat idee los te laten. Je hebt namelijk ervaren dat het kan en dat het overgenomen wordt door de Heilige Geest, net zoals de beweging tijdens de yoga. Daarom heet het ook Transformatieve yoga.

De tijd is er rijp voor
Vuurademhaling speelt een belangrijke rol bij Transformatieve yoga: een snelle ademhaling door de neus en met een gesloten mond, waarbij de inademing even lang is als de uitademing. Annette: “Het heeft als doel je kruinchakra te openen. Daardoor worden de gedachten die in het lichaam loskomen makkelijker door het Violette Licht getransformeerd. Dit gaat via de uitademing en via het open kruinchakra. We merken dat als een of twee mensen in de groep op snelheid komen en de controle loslaten, de groep daarin meegaat.”

“Rananda zegt dat de tijd rijp is voor deze vorm van yoga,” aldus Annet. “Mensen staan meer en meer open voor transformatie. De gedachten die opgeruimd moeten worden zijn nare gedachten. Soms te vervelend om naar te kijken. Om gedachten los te laten moet je er naar kijken. Moet je er doorheen, door de duisternis om naar het Licht te kunnen.” Chandra: “Doordat de frequentie op Aarde toeneemt, wordt er ongelooflijk veel losgeschud. We zien het in de wereld, die is in rep er roer; er is sprake van een financiële crisis, natuur en milieu staan onder druk, terrorisme en oorlog duiken overal op. Daarvoor is transformatie nodig. Transformatieve yoga is behulpzaam en ondersteunt dit proces waarbij ons gewaarzijn van Eenheid wordt hersteld.”

De ervaring die nieuwkomers mogen verwachten van Transformatieve yoga luidt enigszins cryptisch: de ervaring achter de vorm. Chandra: Dat is waar het om gaat: de herinnering is de real deal. We willen dat je niet blijft hangen in de oefening. Of die leuk was of niet leuk, prettig of niet prettig. Bij de meesten van ons, ik zal voorzichtig zijn, zit het ingebakken daar ideeën over te hebben. Mijn advies is: laat je ideeën los. Doe het gewoon, laat het gebeuren en kijk als je er geen ideeën meer over hebt, wat er dan gebeurt. Ik beloof je dat je dan vrijheid zult ervaren. En pas dat dan toe op alles wat je op een dag tegenkomt. Plak ik ook daar dan geen oordeel meer op, dan bevrijd ik de situatie of de persoon van alles wat ik ervan maak.”

Dit artikel verscheen eerder in ParaVisie van juli 2009.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Bewustzijn, Inspiratie, Interviews, ParaVisie, Spiritueel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Geef je gedachten aan het licht

 1. leo wobben zegt:

  “Geef je gedachten aan het licht”

  Het beloofde land

  Ik zag tussen hemel en aarde,in een heel fijn trillingengebied, beelden met een symbolische waarde,maar vaste vormen zag ik er niet.

  En in dit land, op de vloedlijn tussen zee en strand waar status, geld en macht waren afgelegd en de één niet leed om wat de ander had gezegd,
  werden verschillen met vreugde begroet omdat ze iets toevoegden aan de kleurrijke stoet.

  Men was er niet heilig, oogde zelf niet sereen,maar niemand had last van de drukte om zich heen. Aangeleerde kennis was daar vergeten in een
  fierheid van: “Ik hoef niets meer te weten!”

  Het was er niet gisteren, niet morgen, alleen vandaag en antwoorden borrelden al op vóór het ontstaan van de vraag.

  Een wereld als een belofte, het land van de regenboog,waar wezentrillingen zich manifesteren voor het geestesoog van een ieder die zijn lessen wil leren.
  Dit stukje hemel op aarde vol symbolische waarde,‘het Beloofde Land’
  is een heel fijn trillingengebied waar je de beelden van je wezen ziet.

  Boek: de ezel en de klaproos.
  Een anderen kijk op esoterie en spiritualiteit.

  Lieve groet Leo@

 2. plukdedag zegt:

  hoi

  ik heb nog zoveel te lezen op je interessante blog.
  doe vooral zo verder 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s