God is Liefde 7

 

 

Dit is het zevende bericht in de serie ‘God  is Liefde’ en ik moet je een excuus maken. Een excuus omdat er veel verwarring is ontstaan over God. (What’s new?!) Mijn stukje op NuJij.nl leverden soms 150-225 reacties op. Felle reacties omdat ik mij niet duidelijk uitdrukte. Dat ga ik nu rechtzetten.

God is een beladen idee. Door de geschiedenis heen is er veel aan hem/haar/het blijven hangen. Religies hebben misbruik gemaakt van het idee dat er meer moet zijn dan datgene wat waarneembaar is voor het oog. Maar weet je, religie wordt gemaakt door mensen. De ideeën zijn van mensen. En je kunt niet zeggen dat misdaden uit naam van God iets zeggen over die God. Het zegt iets over de mensen.

Het is iets meer dan 10 jaar geleden dat op onze Nederlandse gulden ‘God zij met ons’ stond. De Duitsers vochten in de Tweede Wereldoorloog ook met God aan hun zijde.

Ontelbaar is inmiddels het aantal doden die er zijn gevallen uit de naam van God. De huidige War on Terror gaat daar ook over.

Ikzelf heb ook lang geworsteld met de betekenis die ik aan het begrip God moest geven. Door mijn katholieke opvoeding was er bepaald geen sprake van een onbevlekte ontvangenis. Maar in mijn zoektocht langs allerlei wegen en paden stuitte ik veel op wat ik niet-dit-situaties wil noemen. Dat ik wéér een boek las met een bepaalde manier van naar de wereld kijken, en dat ik erachter kwam dat het weliswaar heel goed werkte voor de (succes)auteur, maar niet voor mij. (Waarom moeten trouwens zoveel mensen een boek schrijven? Het is toch een persoonlijke ervaring?) Maar de marketing werkte prima in op mij, zodat ik ook dat boek weer las, of die cursus deed, of… vul maar in.

Na veel vallen en opstaan heb ik mijn eigen definitie van geluk gevonden en ‘dus’ die van God. Ik kan niet langer mijn betekenis in deze wereld vinden. Het zit hem voor mij niet te vinden in geld, in carriére, in materiële zaken, in vakantie, in seks, in… Geen van alle vervullen.

Maar toch bleef ik op zoek naar vervulling, op zoek naar Liefde met een hoofdletter. Er was namelijk een diepe drang in mij om ‘het’ niet op te geven. Uiteindelijk stuitte ik onder meer op een boek, weer een boek(!), getiteld Een Cursus in Wonderen. Ik leerde dat de terminologie niet uitmaakt, dat het maar woorden zijn. Het gaat om de betekenis achter die woorden, en dat is Liefde. En dan bedoel ik niet de liefde die je kunt vinden in relaties. Die gaat voor mij persoonlijk al snel weer de kant op van een zoektocht. De kant op van: ik vind jou lief en ik wil dat jij mij aanvult in mijn tekortkomingen.

Dat staat er nu een beetje zwart wit, maar dat is toch de bottom line. Het denken dat de ander iets heeft dat ik mis. Daar is het hele idee van reclame op gebaseerd. Daardoor zijn ook gezegden ontstaan als Het gras is altijd groener aan de overkant. Om er keer op keer achter te komen dat dit niet het geval is. Mét alles wat er te vergaren is op deze wereld (uit angst voor de dood), is niemand uiteindelijk niemand écht gelukkig geworden.

Stop met zoeken buiten je. Je vindt het alleen binnenin, in  liefde voor jezelf. En ik weet het: het is op geen enkele manier zintuigelijk (zeg maar wetenschappelijk) te verifiëren. Maar probeer het eens, het kan je alleen maar beter gaan dan dat het nu gaat.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Bewustwording, Bewustzijn, Boeken, Film, geloof, Inspiratie, overdenkingen, spiritualiteit, Spiritueel en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s