Caroline Myss over genezen door genade

Caroline Myss, succesauteur en regelmatige gast bij Ophrah Winfrey, trekt in haar nieuwe boek ‘Genezen door genade’ nadrukkelijk aan de bel: ‘Wacht niet tot je gemotiveerd raakt door een crisis’. Wat deze medische intuïtieve healer wil zeggen is dat wij uit een ander vaatje moeten tappen. NU! We moeten de rede, het denken, het verstand niet langer op de eerste plaats zetten.

Het tijdperk van de puur materialistische en wetenschappelijke verklaringen van de werkelijkheid is bankroet. Kijk maar om je heen in de wereld. Waar je ook kijkt, je zult tot het inzicht komen dat het denken ons onmogelijk échte leiding kan bieden. Onze belangrijkste hulpbron ligt namelijk niet in onze technologische toverkunsten of rationele politieke ‘oplossingen’. Integendeel, schrijft Myss, ‘ze ligt in de waarheid van onze innerlijke goddelijke aard en van de goddelijke macht van transformerende genade’.

Donkere nacht van de ziel

De huidige mondiale crisis die op elk mogelijk vlak woedt, is te vergelijken met een collectieve donkere nacht van de ziel. Myss: “Maar ze draagt ook de mogelijkheid in zich van heling. Opdat wij ons bewust zullen verbinden met kosmische genade en de mystieke wet. Dat wij doordrongen zijn van het inzicht van onze wezenlijke zielskracht en bestemming. En op een schaal zoals die nooit eerder is voorgekomen.”

Ergens tijdens het interview gaat Myss terug in de tijd. Ze haalt de geschriften van Teresa van Ávila aan. “Toen ik die bestudeerde, kwam ik tot een belangrijk besef: dat mensen zich gewaar zijn van een leegte. Dáár wordt momenteel voortdurend over gesproken. Maar hun zoektocht naar ‘iets meer’ in hun leven, eindigt niet door het vinden van weer een andere baan of een weer nieuwe partner. Dat vervult niet.” Het antwoord of de oplossing ligt veeleer in een gevoel van eerbied en ontzag in ons leven, in een verbintenis met het ‘heilige’. Het is een huwelijk dat niet wordt gesloten door het verstand. Myss: “De mensen willen niet óver God praten, nee, ze willen de macht van God vóelen. Jij en ik willen overspoeld worden door ontzag, en dat komt alleen tot stand door een mystieke ervaring. Laten we het redenerende, veeleisende, nieuwsgierige verstand tot zwijgen brengen en kiezen voor de adembenemende ervaring van innerlijk weten.”

Herinneringen als ankers

Defy Gravity is de oorspronkelijke titel van Myss’ boek Genezen door genade. Ze legt uit waarom ze tot die titel is gekomen. “De Engelse titel slaat terug op mijn verleden als medisch intuïtief reader. Een manier om te beschrijven wat ik doe, is dat ik samen met mensen kijkt waar ze ‘ankeren’, zoals een schip een anker uitgooit. Wat ik daarmee bedoel is dat mensen zich vastklampen aan hun waarnemingen, ervaringen, relaties en dat dit hen kracht kost. Het kan van alles zijn, een eenmalige gebeurtenis zoals een ongeluk of ontslag, of iets wat maar door gaat. Maar het zijn altijd relaties die ons laten ‘bloeden'”, vertelt ze poëtisch. Het maakt overigens niet uit of zo’n relatie nog voortduurt. De gedachte alleen is genoeg om te blíjven bloeden.

Het woord ‘jeugdherinneringen’ valt. Ons gedag wordt voor een groot deel bepaald door wat we in onze jeugd hebben meegemaakt. We slepen die herinneringen als ankers met ons mee en we baseren ons gedrag als volwassenen keer op keer op deze herinneringen. Eigenlijk zijn we daaraan verslaafd, stelt Myss. Op basis daarvan doen we anderen tekort en zijn we rancuneus. Daarmee belasten wij ons psychische veld elke keer meer. “Ik wil daarom graag het idee van ‘gewaarzijn’ introduceren. Gewaarzijn betekent dat jij je meer een meer beseft welke oorzaken aan je keuzes ten grondslag liggen en wat daarvan de gevolgen zijn. Niet alleen voor jezelf, maar  voor het hele leven. Dat jij je realiseert wat het proces van creatie is, en dat energie materie creëert. Elke keuze die je maakt, maakt gebruik van energie die omgezet wordt in een cyclus die gevangen is in materie. Die cyclus beïnvloedt niet alleen jou, jouw fysieke lichaam, maar uiteindelijk alles. Door wat je doet breng je cycli in gang die jou en mij misschien niet direct beïnvloeden, maar anders wel over een week, een jaar of tien jaar. Wat ik een crisis noem is niets meer dan 10, 15 of 30 van deze cycli die bij elkaar komen en die jij en ik ooit in een verleden in gang hebben gezet. Op het moment van crises komen ze met elkaar in botsing.”

Gewoon of buitengewoon

Dus als iemand de Amerikaanse vraagt: ‘Waarom ben ik ziek? Waarom overkomt mij dit?’, dan is die persoon op zoek naar naar die ene reden. “Dat is een heel wetenschappelijk benadering, zoals men in een laboratorium op zoek is naar het unieke mechanisme van een virus. Maar er bestaat niet zoiets als één oorzaak. Al deze cycli zijn als ankers die je onderweg hebt uitgegooid. En door dit psychische gewicht moet iemand die ziek is lang wachten op genezing of op een nieuwe wending in het leven. Klassieke mystiek, zoals dat in de wereld is gebracht door Teresa van Ávila en Franciscus van Assisi, is de reis van het inhalen van je ankers. Het is een reis, in de woorden van de Boeddha, van het ontdekken van je illusies. Je gaat kraakhelder zien wat je dacht dat leven was en wat waarheid is.”

Met een voorbeeld maakt Myss duidelijk wat ze bedoelt: “Je gooit een anker uit doordat je het gevoel hebt dat je onrecht wordt aangedaan. De gedachte die daarachter schuilt is: hoe heeft dit mij kunnen overkomen? Mensen stellen die vraag regelmatig als ze ziek zijn. Maar denken zieke mensen nu echt dat zij aanspraak konden maken op een leven zonder lijden? Want als je die gedachte volgt, en dat doe ik in mijn boek, dan leven deze mensen met de leugen dat zij buitengewoon zijn. Het idee dat ze gewoon zijn, is zó slecht te verteren, dat ze er alles aan doen om buitengewoon te zijn. We geven onszelf bijnamen, zetten tatoeages, ontwikkelen extreme hobby’s, kortom: we doen er alles aan om uniek te zijn. De reden waarom we dat doen, als we de aard van het onderbewuste ontrafelen, is om de wet van Oorzaak en gevolg te veranderen. Om er voor te zorgen dat deze wet op ons niet van toepassing is en dat gewone dingen ons niet overkomen. Gewone dingen als chaos, ziekte, ongelukken, diefstal, noem het maar op. Boeddha zegt dat zo’n idee weer een nieuwe illusie is. Je kunt namelijk niet ontsnappen aan de wetten van het leven. Dingen gebeuren en dat heeft niets te maken met het feit of jij denkt of je doorsnee of buitengewoon bent. Wij ankeren onszelf zelfs in illusies, en dat is eenvoudigweg een manier toevoegen aan de zwaarte van je denken.”

Zelf gecreërde mist

Wat Myss wil aangeven is dat wij als wij dit gaan zien, we opnieuw kunnen kiezen. We kunnen dan op zoek gaan naar de oorzaken van onze problemen, in plaats van dat we de gevolgen repareren. “Ik leid mensen door hun zelf gecreëerde mist. Het onderzoeken van een pijnlijke jeugd is niet genoeg. Waar je heling écht begint is waar jij je realiseert dat jouw wonden aan de basis liggen van jouw verlangen om anderen te beschadigen. Jouw lijden is het excuus om anderen pijn te doen. Maar de grootste pijn ligt hem in het feit dat je blijft hangen in de gedachten hoe je degene kunt straffen die jou pijn heeft gedaan. Dat is de oorzaak van het échte lijden. En je lost dat lijden niet eerder op dan wanneer je toegeeft dat je de hele dag bezig bent om met die ander een rekening te vereffenen. Ik heb heel veel jaren gewerkt op dit terrein van heilige contracten. Ik heb gemerkt dat mensen graag willen weten wat hun contract is, alsof het een schatkist is met een kaart. Ze begrijpen niet dat het een reis is waar je iets voor moet dóen! Vaker niet dan wel zijn ze bereid daarvoor te werken. Liever gaan ze na een workshop van mij naar huis om mensen te confronteren met hun bevindingen, in de trant van: zie je wel, ik ben speciaal en jij hebt het nooit gezien. Dat is de wraak die ik bedoel. Ze willen hun bevindingen gebruiken om anderen te veroordelen. Dat is waarom gebed vaak niet werkt in tijden van nood. Mensen willen dat God hen wreekt.”

Punt van overgave

Een gezondheidscrisis die zijn werk goed doet, is een dieptepunt dat je in staat stelt om een intellectuele relatie met God om te buigen. “Met jouw kleine brein is het onmogelijk uit te vogelen wat God of het universum is. Het is bespottelijk om te denken dat je dat kunt. Uiteindelijk zul je tot de conclusie komen dat je geen idee hebt. Jouw denken is uitsluitend bedoeld om God en de wereld in een eigen doosje te stoppen. Dat zijn de mensen die dan het weer in Boeddhisme zoeken, dan weer in mindfulness, dan weer in Hindoeïsme. Mensen ‘winkelen’ telkens weer opnieuw als ze verveeld zijn geraakt met hun laatste ‘aankoop’. Een gezondheidscrisis die zijn werk goed doet, is een crisis die je denkgeest verbrijzeld. Zodat je jezelf overgeeft. Het laat je zien dat je geen idee hebt waar het echt over gaat. Het laat als eerste je idee in duigen vallen hoe jij vindt dat het universum eruit moet zien. Het universum is niet rond jou gecreëerd! Die zeepbel spat uiteen, net zoals alle andere illusies. Je leven moet ineen storten. Dat introduceert de waarheid: dat jij je leven niet bepaalt.”

Myss vertelt dat iedereen van ons het punt van overgave moet bereiken. Dat wij een reis moeten aanvaarden waarbij wij de illusies van ons afschudden en op zoek gaan naar de hogere waarheid. “Laat ik het met een voorbeeld duidelijk maken. Stel je voor dat we allemaal in een heel groot appartementsgebouw wonen en dat het leven de reis is. We beginnen allemaal in de kelder, waarin we alleen onszelf zien. Daar denken we nog dat het leven om ons draait. Maar tegelijkertijd hebben we ook allemaal een dakappartement waarin we zien dat we verbonden zijn met heel het universum. Maar als de stap van de kelder naar het dak in één keer zou worden genomen, zou je vermorzeld raken. Het is dus zaak dat je etage na etage opstijgt, omdat je moet wennen aan de waarheid. Elke verdieping is een verdieping van de waarheid. Dat is de mystieke reis. Het is de reis waaraan jij je moet overgeven, en impliceert een overgave die zich keer na keer verdiept. Het ego krijgt zodoende niet de kans zich te stabiliseren en nuttig te maken op een etage voordat de Waarheid een feit is.”

Deur van genade

Dat het verhaal van overgave niet alleen maar pijnlijk hoeft te zijn, wordt duidelijk gemaakt door de Nederlandse titel van Myss’ boek: Genezen door genade. “Je geneest doordat je door de deur van genade binnengaat. Laat ik het anders zeggen. Op je pad zul je ontdekken wat je diepste verlangen is. Je eerste instinct in elke levenssituatie is dat je genade wilt bijdrage. Je wilt, waar jij je ook bevindt op je levenspad, transformeren tot heelheid of een betere situatie. Als je écht afgestemd zou zijn, zou jij je realiseren dat het leveren van een bijdrage aan een ander, een groep, een situatie et cetera, het enige is wat je wilt. Dát is je diepste instinct en je ware aard en komt van de zeven genades: eerbied, vroomheid, begrip, kracht, raad, kennis en wijsheid. Waarom jij deze genades verbergt, is een belangrijk onderwerp in mijn workshop Healing beyond reason. Het is bijvoorbeeld de angst dat er niet genoeg is, naast de trots van: ik kan iemand niet zó veel geven. De zeven genades vechten met je schaduwkant. De pijn schuilt hem in het feit dat elke keer als er een genade doorkomt, en je er nee tegen zegt, er zich een anker vormt. Zeg je ‘ja’ tegen een genade, dan word je honderd keer gezegend en dat weet je. En daarom schuilt er een heler in ieder van ons. En die kracht in jou en mij zal de wereld zoals we die nu kennen transformeren. Laten we niet langer wachten, want dat kunnen ons niet permitteren.”

…………………………………………………………………………………………………………. Caroline Myss, een bekend gezicht bij Oprah, wordt internationaal erkend als een expert op het gebied van bewustzijn, spiritualiteit, mystiek, gezondheid, energetische heling en de wetenschap van medische intuïtie. Ook staat er een vijftal boeken op haar naam, alle New York Times-bestsellers. Naar aanleiding van de vertaling van haar nieuwste boek, Genezen door genade, is zij na tien jaar weer terug in Nederland,

Dit artikel verscheen eerder in ParaVisie, september 2010.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Bewustwording, Bewustzijn, Bladen, Boeken, Inspiratie, Interviews, overdenkingen, ParaVisie, spiritualiteit, Spiritueel en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Caroline Myss over genezen door genade

  1. Free Verschraegen zegt:

    Dankje, ben grote fan van haar en dit is een mooi verslag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s