Massale sterfte bijenvolken

Altijd al een bijenvolk willen regeren? Vanaf maandag 27 september 2010 kun je een bijenvolk adopteren, aldus de stichting ‘adopteer een bijenvolk’. Met de adopties hoopt de stichting geld in te zamelen om onderzoek te kunnen doen.

De bijenhouderij in Nederland, maar ook in andere Europese landen, kent een onverklaarbare verhoogde sterfte onder de bijenvolken. Economische en wetenschappelijke gremia roepen om onderzoek. Men is het erover eens dat de terugloop moet worden tegengegaan om zo te waarborgen dat de dieren bloemen blijven bestuiven.

Een van de oorzaken van de sterfte die wordt genoemd is vervuild voedsel. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek (NCB). Het centrum bevestigde maandag een bericht hierover in het Friesch Dagblad. ‘Het is zeer ernstig’, vertelde Romee van der Zee, onderzoekster van het NCB. ‘Het bestuivingsseizoen begint en de imkers hebben verplichtingen aan fruitbedrijven. Er zijn alleen bij zes grote imkers al zeven- tot achthonderd bijenvolkeren gestorven’, aldus de onderzoekster. Een volk bestaat uit ongeveer 60.000 bijen.

In Groot-Britannië is ook de noodklok geluid en wordt voor onderzoek is 12 miljoen euro uitgetrokken. De afgelopen jaren nam het aantal bijen in heel West-Europa massaal af. Gesteld wordt dat onduidelijk is waardoor de bijen sterven, en in de wandelgang wordt gesproken over de verdwijnziekte. Natuurlijk komen pesticiden als oorzaak langs, evenals virussen en mijten. Maar zulke redenen kunnen niet ten grondslag liggen aan de enorme afname, omdat deze oorzaken ook al in het verleden aanwezig waren. Maar ineens is duidelijk dat de bijenpopulatie met tientallen procenten is teruggelopen.

Het is van een kant bizar dat economische motieven nu de oorzaak zijn van het luiden van de noodklok. Want alleen al voor Groot-Brittannië geldt de schade omstreeks 527 miljoen euro per jaar. Dat komt bijvoorbeeld doordat planten van boeren niet meer door de bijen bestoven worden.

Zou het misschien ook iets te maken kunnen hebben met elektromagnetische straling?

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Bewustwording, Bewustzijn, overdenkingen, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s