Mozes scheidde Rode Zee wel

De berichtgeving omtrent Mozes en wat er gebeurde toen hij met het Joodse volk op de Rode Zee stuitte, houdt nog een slag om de arm. Mozes heeft de Rode Zee ‘wellicht’ niet gescheiden, maar een sterke oostenwind kan het water hebben teruggedreven. Maar eigenlijk weten wetenschappers het zeker: het was de wind die twaalf uur lang met 100 kilometer per uur over het water blies.

Dat blijkt uit computersimulaties van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research NCAR en de Universiteit van Colorado in Boulder. De studie onderzocht hoe wind het water beïnvloedt. ‘De simulaties komen vrij nauwkeurig overeen met de beschrijving in bijbelboek Exodus’, zei coördinator Carl Drews van NCAR dinsdag. ‘Het scheiden van zeeën kan worden verklaard door vloeistofdynamiek. De wind beweegt het water zodanig dat er een veilige passage ontstaat tussen de twee delen.’

Religieuze teksten beschrijven hoe Mozes de zee in tweeën deelde, zodat het volk van Israël veilig uit Egypte kon vluchten. De drieduizend achtervolgende soldaten van de Egyptische Farao verdronken.

Het team onderzoekers stelden een mogelijke locatie vast voor de legendarische overtocht. Ze hanteerden verschillende landformaties die konden bestaan en misschien leidden tot de scheiding van de zee. Het model vereist een U-vorm van de rivier Nijl en een ondiepe lagune langs de kustlijn. Het toont dat het water uiteen gedreven kan worden als de wind twaalf uur lang met 100 kilometer per uur over het water blaast.

‘Deze landbrug is dan drie à vier kilometer lang en vijf kilometer breed. Het blijft vier uur open’, schrijven de onderzoekers in de Public Library of Science PLoS ONE. ‘Mensen zijn altijd gefascineerd geweest door het verhaal in Exodus. Ze vragen zich af of het gebaseerd is op historische feiten’, zei coördinator Drews. ‘Deze studie toont aan dat het de beschrijving van het scheidende water een basis heeft in de wetten van de fysica.’

Mag ik misschien ook vasthouden aan het idee dat het een wonder was?

(Bron: Reuters, de Volkskrant.)

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Avontuur, Bewustwording, Bewustzijn, geloof, Inspiratie, overdenkingen, spiritualiteit, Spiritueel, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s