Is de maan er ook als je niet kijkt?

Ik ben gek op de filmpjes op YouTube die over de schijnbare paradoxen van kwantumtheorie gaan. Vandaag vind ik er een met de titel What Is Reality? Een BBC documentaire Horizon in zes delen en in deel drie citeert een Zwitserse wetenschapper een gesprek tussen Albert Einstein en Niels Bohr.

Einstein: ‘Geloof je echt dat de maan er niet is als niemand kijkt?’ Bohr’s antwoord was: ‘Kun je mij het tegenovergestelde bewijzen? Kun jij bewijzen dat de maan er is als niemand kijkt?’

In de Zen traditie wordt een zelfde soort vraag gesteld: maakt een vallende boom in het bos geluid als niemand er is? Het antwoord is wat mij betreft nee. Ik ben tot dat inzicht gekomen door Een Cursus in Wonderen te lezen en het Werkboek te doen. De les van vandaag is les 32: Ik heb de wereld die ik zie verzonnen. Voor zien kan gerust een van de andere zintuigen worden ingevuld. En de totale som van alle verzinsels is wat wij met elkaar de wereld noemen ofwel realiteit. Jezus daarentegen noemt deze zintuigelijk wereld een droom. En hoe kun je bewijzen dat een droom niet waar is?

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Bewustwording, Bewustzijn, Film, Inspiratie, spiritualiteit, Spiritueel, Wetenschap en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s