Van Gerner Neerlands hoop in bange dagen?

Kwalificatie EK Dames Opmeer

Het stortregende afmeldingen voor de kwalificatiewedstrijd van het EK turnen. En van de zes dames die wel aantraden in Opmeer haalde alleen Céline van Gerner de limiet. Ad Roskam streek namens de KNGU over het hart en completeerde de afvaardiging met Joy Goedkoop, Yvette Moshage en Naoual Ouazzani Chadia.

De dames kunnen in Berlijn ervaring opdoen voor het grote werk later dit jaar in Tokyo. Want kwalificatie voor de Olympische Spelen is voor ons damesteam zeker geen garantie. De geringe deelname tijdens de kwalificatiewedstrijd was in de eerste plaats te wijten aan blessures. Vele turnsters zijn geblesseerd of waren dat; anderen werken hard aan een zwaarder programma. Nieuwe onderdelen worden momenteel intensief geoefend om in te kunnen slijten. Het EK is daarom voor bijna geen enkele turnster het hoofddoel. Niet omdat ze verwend zijn, maar omdat de meesten ervoor kiezen hun programma zó te doseren dat hun kansen op deelname aan het Japanse WK niet in gevaar komen. En daarmee de Olympische Spelen.

Vaandel
Het WK 2010 in Rotterdam is ‘net voorbij’ en tweemaal pieken in een jaar is alleen weggelegd voor absolute toppers, laat staan tweemaal in zes maanden. Van de Nederlandse WK-ploeg legt Suzanne Harmes zich momenteel toe op haar studie, keert Yvette Moshage net terug van een blessure, is Sanne Wevers nog niet fit en richt Marlies Rijken haar pijlen op het WK. Grote uitzondering is Céline van Gerner die na een periode van rust meer dan uitstekend presteert. In het Duitse Cottbus sleepte de Emmeloordse drie finaleplaatsen weg die uiteindelijk leidden tot een vierde plaats op brug en vloer en zelfs een dikverdiende plak op balk.. Daarmee lijkt ze definitief het vaandel van Harmes over te nemen.

Zoals gezegd draait dit jaar alles om het WK. Volgens de huidige stand van zaken lijkt een directe plaatsing voor de Olympische Spelen middels een top 8 klassering niet haalbaar. Een klassering bij de beste 16 behoort echter wel tot de mogelijkheden. En als het in Japan niet mocht lukken, dan is het Testevent in januari 2012 in Londen, en een klassering bij de beste 4, het vangnet.

In Berlijn ervaring opdoen

In tegenstelling tot de heren lijken de Nederlands dames voorlopig aansluiting te missen bij de wereldtop, met uitzondering van Céline van Gerner. Haar doel op het EK is de finale te halen in de meerkamp en op minstens één toestel. Turnschool Heereveen-trainer Gerben Wiersma: “Dat moet mogelijk zijn voor Céline. Haar prestaties in Cottbus geven vertrouwen. Na het WK in Rotterdam hebben we stappen moeten zetten in haar programma op sprong en brug, want die schoten tekort in moeilijkheid. Joy was na het WK goed op weg om haar programma te verzwaren totdat ze drie weken voor Opmeer licht geblesseerd raakte. Daardoor heeft ze nog niet kunnen stabiliseren, maar ik weet dat ze veel beter kan dan dat ze heeft laten zien.”

De trainer van Naoual Ouazzani Chadi bij Pro Patria, Frank Louter, reageert telefonisch op de kwalificatie van zijn pupil. “Ik ben erg blij voor haar. De wedstrijd bij het EJOF in 2009 in Tampere, Finland, was haar laatste wedstrijd. Een stressfractuur bij haar schenen gooide al die tijd roet in het eten. Maar na een lange tijd van gedoseerd trainen en opbouwen kwam er voor Opmeer groen licht.” Frank stelt dat Naoual nog een weg te gaan heeft, “maar de aanloop naar de Olympische Spelen is begonnen. Ze zal elke keer stappen moeten blijven maken zodat ze haar oude niveau van 55 punten weer haalt.”

Samenhang
Vincent Wevers, trainer van Melissa Scherpenisse en Yvette Moshage bij Bosan TON Almelo, is tevreden over zijn turnsters gezien het feit dat ook zij terugkeren van blessures. “Yvette’s programma is zwaarder geworden en ze zet momenteel goede stappen in de cyclus. Melissa moet nu aan haar uitgangswaarden werken wil ze in het WK-traject komen.”

De Europese Kampioenschappen, ofwel het Turn-EM Berlin 2011, worden van 4 tot en met 10 april in de Duitse hoofdstad gehouden. Céline van Gerner zal daar zeker de Nederlandse kopvrouw zijn. Het is van groot belang dat zij met de overige turnsters in Berlijn, en ook verder in het WK-traject, een écht team vormt zodat Nederland een kans heeft op plaatsing voor de Spelen. Wolther Kooistra van Turning Spirit Amsterdam: “De kracht van de Nederlandse dames is het team, de samenhang. Daarom acht ik hun kans op plaatsing voor de Spelen groot. Maar dan moet iedereen elkaar wel steunen. Kijkend naar de FIG-code zijn wij in elk geval in het voordeel, want Nederlanders hebben een analyserende geest; ons tactische en technische niveau is hoog.”

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Sport, Turnsupporter. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s