Koos veranderde na haar overlijden in een engel

Wonderlijke ervaring

Het is alsof de duivel ermee speelt. Mensen die graag een spirituele ervaring zouden willen, maken niets mee en de grootste sceptici horen ineens ‘stemmen’. Edzer Tuik (76): “Ik liep mijn leven lang voorop in de colonne van mensen die riepen dat contact met overledenen niet bestaat.” Totdat… zijn vrouw Koos na haar overlijden bij hem terugkwam, maar nu als engel. Zou het leven dan toch doorgaan, ongeacht zoiets als de dood?

Sinds de geboren Rotterdammer zijn eerste schoolopstel schreef wist hij het: schrijven zit mij in het bloed. Aanvankelijk wilde hij daarom journalist worden, maar tijdens een carrière die begon als liftbediende op de Nieuw Amsterdam en eindigde met een eigen groothandel kwam het er nooit van. Totdat zijn vrouw overlijdt en zijn leven abrupt een nieuwe wending krijgt. Op de avond van haar uitvaart heeft hij voor het eerst ‘contact’. Iedereen die hem dat zou hebben voorspeld zou hij waarschijnlijk hebben toegevoegd: “Onmogelijk.” Tuik was namelijk een volstrekt ongelovige op het gebied van leven na de dood en contact met overledenen. Maar juist hij, scepticus pur sang, moest zijn mening wel herzien na een reeks wonderlijke gebeurtenissen. Zelf zegt hij daarover: “Door de ervaringen met Koos is de betweter in mij het zwijgen opgelegd. Ik ben meer in verwondering komen te leven. Ik geloof nu dat wij door onze ziel verbonden zijn met de oerbron van energie die alle leven bezielt.”

Op de dag van Koos’ uitvaart noemt Tuik haar in een afscheidsspeech een bijna-heilige, niet wetend dat zij een paar uur later al een bijna alwetende engel zou zijn. In zijn boek Ontmoetingen met een engel… dat zestien jaar later van de pers zou rollen, beschrijft hij hoe Koos hem ‘droeg’ naar een nieuwe vriendin, Cobi. “Koos bleek Cobi al voor onze eerste ontmoeting bij naam en toenaam te kennen, wat zij mij duidelijk maakte via automatisch schrift. Mij werd dat pas duidelijk toen ik Cobi ontmoette na mijn reactie op haar contactadvertentie.”

Mamma’s handschrift
Koos is inmiddels al weer zeventien jaar lang bij haar Eddie aanwezig, zij het niet voortdurend manifest. Tuik vertelt dat zij jarenlang een stem in zijn hoofd was. “Maar sinds enige tijd is het  anders, zonder geluid. Ik ‘hoor’ haar nu meestal niet meer, het is een wéten geworden. Op enig moment vroeg ik Koos: ‘Sinds wanneer ben jij een engel?’, waarop zij antwoordde: ‘Eigenlijk van meet af aan. Denk maar aan een natuurlijke selectie’.” Denk overigens niet dat Tuik nu een missionaris is geworden van spirituele zaken. Hij probeert niemand te overtuiken, zoals hij dat met een knipoog noemt. “Maar sommige van de voorvallen zijn te bizar om waar te zijn. Ik zal je een voorbeeld geven. Op een ochtend bracht ik Cobi ontbijt op bed en zei ik gekscherend ‘Me Tarzan, you Jane’. Vervolgens ging mijn hand naar de afstandsbediening van de tv en drukte ik ongezien een toets in. Het apparaat schiet aan en het allereerste beeld is dat van Tarzan, hangend aan een liaan.” Het is een voorbeeld dat Tuik beschrijft als het ‘weten’ van Koos. Later berekende hij de kansfactor van zo’n synchrone gebeurtenis en kwam uit op 1 op 432.000. Hij doelt daarmee op het feit dat Koos hem kan sturen in het moment, zonder dat hij zich daar van bewust is. “En met als gevolg een voor mij niet te bevatten wonder, net zoals automatisch schrift in haar handschrift dat is.”

De vraag is natuurlijk waarom Tuik zijn ervaringen met Koos te boek heeft gesteld. “Koos heeft, denk ik, mij tal van dingen laten ervaren om mij aan het schrijven te zetten. Terugkijkend kan ik zeggen dat het schrijven van het boek een van de gelukkigste periodes van mijn leven is geweest. In het naschrift eindig ik dan ook met een dankwoord aan Koos, die zoveel heeft bijgedragen dat wij het boek eigenlijk sámen hebben geschreven.”

Op de vraag hoe zijn dochter (38) en zoon (44) tegen de voorvallen aankijken die in het boek staan, antwoordt Tuik: “Mijn dochter Eva gelooft het vrijwel onvoorwaardelijk. Mijn zoon is wat kritischer, maar stelt wel dat hij met betrekking tot een aantal zaken voor een levensgroot raadsel staat. Koos heeft ooit een levensteken aan mijn dochter gegeven heeft. Bij het schrijven van een werkstuk op school stond daar plotseling een woord tussen in ‘mamma’s handschrift’.”

Steenrode jas
De Rotterdamse nuchterheid klink duidelijk door in het verhaal Ik rij. Het is het verhaal hoe Tuik op de volautomatische piloot naar Rotterdam rijdt zonder dat hij de eindbestemming weet. Koos dirigeert hem uiteindelijk naar een damesmodezaak en Tuik sputtert steeds meer tegen. ‘Ik weet niets van Eva’s smaak’. ‘Daarom doen we het ook samen’, antwoordt Koos. Bij een steenrode jas met schapenwollen voering zegt Koos ‘Dat is hem’. Uiteraard was het de perfecte jas qua smaak en pasvorm, maar het duurde nog jaren voordat Tuik het verhaal aan zijn dochter durfde te vertellen.

Op enig moment vroeg ik Koos: “Sinds wanneer ben jij een engel?”, waarop zij antwoordde: “Eigenlijk van meet af aan.”

Tuik kan Koos van alles vragen, maar zij geeft bij lange na niet op alles antwoord. “Ik moet het leven zelf leven. Zaken als de winnende cijfers van de staatsloterij komen niet aan de orde. “Wéten doet Koos wel alles, tot in het onmogelijke.” Een bevestiging van zijn ervaringen – een lichtzuil in mijn slaapkamer, automatisch schrift of andere goedaardige manipulaties, ergens naar geleid of op gewezen worden – kreeg hij van een lid van de grootste spiritualistenvereniging van Nederland, Harmonia . Zij mailde hem dat zijn beschrijvingen van de spirituele contacten precies zijn zoals ze door hen worden ervaren. Pim van Lommel, voormalig cardioloog en schrijver van de internationale bestseller Eindeloos bewustzijn, complimenteerde hem met het hoofdstuk Bijna-doodervaringen. Op de vraag of het boek een moraal heeft, antwoordt Tuik: “Je wordt volwassener en socialer naarmate je zelfkennis vergaart en vanuit je natuur en diepste aanleg leert leven. Begeerte is een bodemloos vat. Geloof, hoop, liefde, inzet en discipline zijn goede bouwstenen voor een gelukkig(er) leven. De moraal van het leven is leren. Wie 1,65 m. lang is en op zijn tenen gaat lopen om langer te lijken put zich uit en wordt lachwekkend.”

Meer tussen hemel en aarde
William Shakespeare liet Hamlet ooit zeggen: ‘Er is meer tussen hemel en aarde’. “Dat kunnen anderen aan het boek hebben. Dat er een oerbron is waarmee wij door onze ziel verbonden zijn. Dat engelen en gidsen bestaan. En vooral dat zij, namens die bron, onze begeleiders en raadgevers zijn.” Dat zo’n levenshouding helemaal niet zweverig hoeft te zijn illustreert Tuik met de woorden: “Koos is volledig geïntegreerd in mijn huidige leven. Zij houdt zich in gezelschap meestal afzijdig. Sinds een aantal maanden is haar stem veelal niet meer hoorbaar, maar wéét ik wat zij zegt.”
De stap van engelen naar wonderen is snel gezet. Tuik’s boek refereert daar op verschillende manieren aan. Op de cover citeert hij de Amerikaanse Oprah Winfrey: ‘God werkt in mensen door engelen’. “Een wonder is voor mij wanneer het absoluut onmogelijk geachte zich ‘zomaar’ voltrekt. Hoofdstuk 20, getiteld Oprah Winfrey, gaat over zo’n wonder. Voordat ik überhaupt wist dat er een uitzending was van Oprah, was ik boven in mijn voormalige kantoor. Daar vroeg Koos mij een boek, Dr. Dean Ornish’s Programme for Reversing Heart Disease, mee naar beneden te nemen. Ik gehoorzaamde braaf en streek beneden neer in mijn schommelstoel. ‘Zet de tv even aan’, hoorde ik. Gedwee zapte ik naar RTL4 waar net op dat moment de Oprah Winfrey Show begon. En wie zat daar tegenover haar? Juist. Nou vraag ik je, hoe kan iemand in ’s hemelsnaam weten wie gast is in Oprah’s show wanneer dat in geen enkele tv gids vermeld staat. Dat Koos zoiets wel weet is mij nu wel duidelijk geworden. Zij zegt nu een engel te zijn en ik geloof haar onvoorwaardelijk.”

Het contact met Koos heeft Tuik veranderd. Het leven trekt zich meer in verwondering aan hem voorbij. Want zeg nou eerlijk, de mens kan niet eens een hondenfluitje van goede kwaliteit horen, laat staan een oordeel hebben over zaken die hij niet kent. Als hij wel eens een lezing geef in de regio dan vertelt hij: ‘Zie in dat je leven een bezieling door de oerbron van het universum is; buig je hoofd daar dankbaar voor. De boeren weten het sinds mensenheugenis: Wat niet buigt, dat wortelt niet.”

In The Blues Brothers, een Amerikaanse film uit 1980, waren de hoofdpersonen Dan Aykroyd en John Belushi op een missie van God. Edzer Tuik, ofwel ET, lijkt op het eerste gezicht ook iemand met een buitenaardse opdracht, hoewel hij het woord God nergens in de mond neemt. Wel citeert hij David Ben-Gurion, de eerste premier van Israël, op de eerste pagina van zijn boek: ‘Wie niet in wonderen gelooft, is geen realist.’ “In het begin waren mijn ervaringen met Koos onbegrijpelijk en raakte ik soms boos op mezelf. ‘Het’ paste niet in mijn gedachtewereld. Wat ik altijd als ‘dat bestaat niet’ had afgedaan, zette nu mijn leven op zijn kop. Die twijfel heeft maanden geduurd totdat ik er echt niet meer omheen kon.”

Tussen hemel en aarde, Edzer Tuik, ISBN 978-94-914394-0-7, uitgeverij Piramidions, Eindhoven.

Dit artikel verscheen eerder in ParaVisie, juli 2011.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, geloof, Inspiratie, Interviews, ParaVisie, spiritualiteit, Spiritueel en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s