‘Het lijf kun je niet los zien van de geest’

Interview met Cees Koppelaar

Ooit zei Johan Cruijff tijdens een looptraining tegen hem: “Let op de knietjes van Vanenburg. Dat moet hoger.” Cees Koppelaar kaatste terug: “De tijd is nog ver weg dat jij mij assisteert.” Koppelaar is de atletiekcoach die zorgt voor kruisbestuiving bij andere bonden en het bedrijfsleven. 

Al sinds 1964 zit Cees Koppelaar (1939) in het coachvak. Omdat er brood op de plank moest komen, combineerde hij aanvankelijk een baan in het onderwijs van 57 uur met atletiektrainer zijn bij A.V. Sagitta. “Toentertijd was dat een vrouwentopclub waar Jan Blankers, de man van Fanny, de grote man was. Hij zag mij al snel als zijn opvolger, totdat ik gigantische mot met hem kreeg. Ik was de angry young man. Ik knalde erin. Ik wist het allemaal al.”

“Later kom je er natuurlijk achter dat dat helemaal niet zo is,” vertelt hij lachend. “Jan en ik hebben vervolgens een jaar om elkaar heen gedraaid, totdat Michels mij in 1966 vroeg als looptrainer bij Ajax. Het bleek dat Jan mij naar voren had geschoven.”

Voordat Koppelaar bij Ajax aan de slag ging, had hij al een heel leven achter de rug. Als zoon van een kruidenier had hij een zaak van zijn vader nog negen maanden gerund. Maar dat maakte hem niet gelukkig. Hij ging in dienst en werd daar sportinstructeur. Na zijn militaire diensttijd besloot hij de ALO in Den Haag te volgen. “Ik wilde sportleraar worden, al heel lang.”

Van die tijd dateert een van Koppelaars grootste frustraties. In 1961 en ’62 werd hij twee keer tweede op de 800 meter tijdens het NK. “Een echte vechtafstand, hoewel ik wel talent had. In ’62 lag ik dertig meter voor de finish nog een meter vóór op nummer twee. Maar ja, ik had ook andere interesses. Ik trainde me niet helemaal rot voor het lopen. Ik was ook geïnteresseerd in andere takken van sport.”

Ik sta heel dicht bij de atleet

Zo zou het zijn hele leven blijven. De ex-sportleraar, ex-bondscoach, ex-hockeycoach, ex-atletiektrainer, looptrainer en veelgevraagd spreker voor het bedrijfsleven is er niet de man naar om zich te specialiseren. Hij heeft altijd een brede blik gehad op de sportwereld, en die ook meegegeven aan zijn pupillen. “Al die ervaringen hebben mijn manier van trainen enorm beïnvloed. Dat mis ik nog wel eens binnen de atletiekwereld waar ik veel mensen tegenkom met oogkleppen.”

Op de vraag wat voor coach hij is, schetst Koppelaar een divers beeld. “Ik ben iemand die mensen accommodeert, geruststelt, zodat ze kunnen presteren. Ik ben ook direct, maar ik confronteer mensen niet met hun zwakheden. Ik ben als coach zorgzaam, op tijd met schema’s en ik volg iedereen scherp. Ik sta heel dicht bij de atleet.”

Hij noemt zichzelf als coach ook entertrainer. “Ik heb al heel vroeg begrepen dat je door sfeer – zelf ben ik ook sfeergevoelig – mensen beter kunt laten presteren. Dat moet wel je natuur zijn, en geen kunstje. Bij Ajax bijvoorbeeld moest ik mensen soms negen jaar lang bezighouden met dezelfde oefenstof. Dat vraagt verbale kwaliteiten, creativiteit in de mind.”

Dat is ook de reden, stelt Koppelaar, dat hij nu veelgevraagd is door het bedrijfsleven. “Het klinkt een beetje opschepperig, ik weet het, maar ik ben daar erg populair. Ik doe de meest simpele dingen, en de managers vreten het. Ik doe dan loopscholing, ontspanningsoefeningen, en lardeer dat met managementachtige teksten. Mijn doel is mensen aan het bewegen te krijgen, waardoor het leven gemakkelijker en meer ontspannen wordt. Mijn boodschap? Het lijf kun je niet los zien van de geest. Het is één geheel.”

Veel verschillende dingen doen

Koppelaar is ook een mensenmens. Hij is echt en dat merk je als je met hem praat. Hij raakt je voortdurend aan. “Mensen voelen zich snel bij mij op hun gemak. Ik adoreer mensen, stel ze als coach gerust, en zeg: kom, laat zien hoe goed je bent. En misschien kan ik je een beetje beter maken.”

Velen willen Koppelaar fulltime hebben, maar daarvoor was hij bijna nooit te porren. Vandaar dat hij RKC Waalwijk na vele jaren gedag heeft gezegd. Wel is hij nog steeds actief als conditietrainer van de hockeymannen van Bloemendaal, van het Nederlands mannenhockeyteam en Jong Oranje, en van de B-junioren. Voor het geld hoeft hij het niet meer te doen, zegt hij eerlijk. “Het komt voort uit bevlogenheid en passie.” Hij klopt zichzelf een aantal keren tegen de borst. “Hier komt het vandaan.”

“Van nature ben ik een enorme eenpitter, sterrenbeeld maagd. Ik ben eigenwijs, op het arrogante af. Uit zelfbescherming natuurlijk. Ik heb mijn hele leven moeten afrekenen met het feit dat ik eigenlijk een eerste man ben. Dat wil zeggen: karakterologisch. Maar ik ben ook heel vaak tweede, derde, vierde man geweest. Dat is een boodschap die ik ook kan overdragen. Mijn beperking is dat ik zo graag veel verschillende dingen doe. Als ik mij op één facet had gericht, zou ik een topcoach zijn geweest.”

Wie is Cees Koppelaar

  • geboren 28 augustus 1939 in Sliedrecht
  • opleiding: HBS en ALO
  • 1964-1972 gymnastiekleraar
  • carrière als atletiektrainer: 1964-1966 A.V. Sagitta, 1966-1976 A.V “23, 1969-1996 bondscoach midden afstand (met tussenpozen)
  • 1996-2000 bondscoördinator midden en lange afstand
  • carrière als looptrainer 1966-1989 bij A.F.C. Ajax, met tussenpozen, in totaal zestien jaar momenteel bij de Nederlandse hockeymannen, Jong Oranje en de B-jeugd
  • carrière als bondscoach: 1987-1997 bondscoach Ierse hockeyers
  • carrière als trainer: 1980-1984 bij mannen van Bloemendaal
  • docent bewegingsscholing bij de Baak, werkzaam voor de Erasmus Universiteit

Dit artikel werd gepubliceerd in ‘NLCOACH’ – 4, 2006.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Bewustwording, Bladen, Inspiratie, Interviews, NL Coach, overdenkingen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s