Top 6 van roekeloos (her)gebruik van radioactief materiaal

Wat zou jij doen als je te horen krijgt dat er  radioactiviteit lekt in je kelder? Het huis uitvluchten? De stad verlaten? Door schade en schande,hebben wij in het verleden geleerd om een Geigerteller te respecteren die op hol slaat.

Maar sommigen onder ons zijn, laat ik het voorzichtig zeggen, wat nonchalanter wat betreft radioactiviteit. En denk bij sommigen aan overheden, bedrijven en doorsnee dommeriken. Zij hebben zich aaneengesloten om ons heel veel belachelijke/angstaanjagende verhalen te bezorgen, zoals …

6. Een radioactieve kern werd veronachtzaamd en besmette een hele gemeenschap.
 Het eerste wat je moet weten is dat hoog radioactief materiaal niet alleen gevonden wordt in zwaarbewaakte kerncentrales. Veel van dit materiaal zwerft ergens.  Bijvoorbeeld in het Instituto Goiano de Radioterapia, een radiotherapie kliniek in Goiania, Brazilië. Midden jaren tachtig werd de kliniek verplaatst en alle medische apparatuur achtergelaten, waaronder apparatuur met een cesium-137 kern. De oud-ijzerdieven zorgden ervoor dat maar liefst 250 mensen werden besmet, waarvan vier met een dodelijke dosis.

5. Een afvalbedrijf vergat een gat af te dichten in hun radioactieve vrachtwagen.
Toen apparatuur in een ziekenhuis in Leeds, Engeland, het begaf, werd deze overgebracht naar het terrein van Sellafield, een opwerkingsfabriek voor nucleair afval. Alleen bleek bij aankomst dat men was vergeten een stop in het apparaat aan te brengen. 130 mijl snelweg was daardoor blootgesteld aan 100 tot 1000 maal zeer hoge mate van gammastraling.

4. Radioactief materiaal werd toegevoegd aan allerlei consumentengoederen.
Toen mensen eenmaal doorhadden welke kracht nucleaire energie vertegenwoordigde, probeerden bedrijven deze energie toe te passen in het leven van alledag. Men kwam bijvoorbeeld op het idee om golfballen te bestralen zodat ze in het hoge gras konden worden teruggevonden met een… Geigerteller. Maar er zijn ook andere voorbeelden. Zo dachten doktoren in de jaren zeventig dat het een goed idee was om mini-plutoniumbatterijen in de borst van hun patiënten te implanteren. Ook was er op enig moment nucleaire make-up en verf.

3. De Amerikaanse regering beschoot een giftig afvalvat om het kwijt te raken.
Soms weten we echt niet wat we aanmoeten met nucleair afval. in de jaren vijftig dumpte de Amerikaanse marine daarom vaten met nucleair afval voor de kust van San Francisco. Het vervelende was dat sommige vaten weer boven kwamen drijven. De marine koos er vervolgens voor om ze lek te schieten zodat ook deze vaten uiteindelijk zonken.

2. Een man probeerde een nucleaire reactor in zijn keuken te bouwen.
De Zweed Richard Handl besloot op enig moment een nucleaire reactor in zijn huis te bouwen. In 2011 kocht hij via eBay radioactief materiaal. In een van zijn experimenten kookte hij americium, beryllium en radium in zwavelzuur om te zien of dat een kernreactie zou veroorzaken. Tot zijn verbazing ontplofde het brouwsel in zijn gezicht.

1. De Amerikaanse regering verspreid radioactieve wolken in bevolkte gebieden voor wetenschappelijke doeleinden.
Tijdens WOII zetten de Amerikanen alles op alles om het eerste een enige lid te worden van de kernwapenclub. Men vreesde echter dat de Russen hen voor zouden zijn. Maar hoe kom je daarachter? De Amerikanen redeneerden dat indien de Russen over kernreactoren zouden beschikken, er ook sprake zou moeten zijn van de uitstoot van radioactieve wolken. Ergo, men hoefde dus alleen maar de radioactieve wolken te ontdekken.

Maar om hun eigen meetapparatuur te ijken, besloot de overheid en haar wetenschappers hun eigen radioactieve wolk te maken. Natuurlijk zonder iemand dat te vertellen. Plaats van handeling: Hanford, Washington. Jaar: 1944. Maar daar bleef het niet bij. Later ontruimde men de hele stad waarop deze werd ingenomen door ingenieurs en wetenschappers voor het zogeheten Manhattan Project. Vanaf 1944 en drie jaar daarna verspreidde de kerncentrale in Hanford grote hoeveelheden radioactieve deeltjes in de lucht…

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Bewustwording, overdenkingen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s