Wonderen zijn natuurlijk

Vandaag liep ik wéér tegen hetzelfde krantenartikel aan met de titel ‘Wonder past niet in werkelijkheid’. Ik citeer: ‘Even godslasterlijk in de ogen van zijn tegenstanders was Spinoza’s ontkenning van het bestaan van wonderen’.

We hebben het dan over het hoofdwerk van de lenzenslijpende filosoof uit Amsterdam, de  Ethica, waarin Baruch Spinoza (1632-1677) stelde dat er slechts één substantie is in de werkelijkheid: God die samenvalt met de natuur. De logische conclusie van Spinoza was derhalve dat de natuurwetten decreten van God zijn, die perfect zijn omdat God dat is. ‘Een wonder in de ogen van Spinoza is een gebeurtenis die indruist tegen de natuurlijke gang van zaken. Daarom zou God, wanneer Hij een (bovennatuurlijk) wonder zou veroorzaken, strijdig met Zijn eigen natuur handelen, en dat is absurd’, tot zover een citaat uit het NRC-artikel Wonder past niet in werkelijkheid van Menno Lievers van 13 april 2012.

Nu wil het toeval dat ik bezig ben met het proeflezen van de Nederlandse vertaling van het boek Principles of Miracles (Magnum Opus Ministries Nederland, ISBN 9789078582007). En dat boek bespreekt de 53 principes van wonderen volgens Jezus uit de Hugh Lynn Cayce-versie van Een Cursus in Wonderen. Jezus is in dat boek erg uitgesproken.

Maar ik moet je eerst iets anders vertellen. Je moet weten dat Jezus in de Cursus vertelt dat deze wereld, noch het universum, door God geschapen is. En dat is logisch, want God is perfect, maar deze wereld noch het universum getuigt van perfectie. Het feit dat alles in deze wereld eindig is en dood gaat is daarvan het bewijs. Als God daar de hand in zou hebben gehad, dan zou God weten van imperfectie, dood en tijd. Pfew, gelukkig niet.

Terug naar Spinoza. Een wonder druist in tegen God en daarom kunnen ze volgens Spinoza niet bestaan. Maar als ze wel bestaan, en Jezus stelt heel duidelijk dat wonderen bestaan, wat is dan wel een wonder? Met zijn 53 principes van wonderen geeft Jezus uitleg wat een wonder is. Ik zal er enkele noemen:
nr. 6 Wonderen zijn natuurlijk. Wanneer ze niet plaatsvinden is er iets misgegaan.
Wanneer je geen wonderen ervaart, kies je tijd en tijd is synoniem voor pijn en lijden… Overigens, zonder Liefde geen wonderen én wonderen veranderen tijd.

nr. 24 Wonderen stellen de mens in staat de zieken te genezen en de doden op te wekken, omdat hij ziekte en dood zelf heeft gemaakt en beide te niet kan doen. JIJ bent een wonder, in staat te scheppen naar het evenbeeld van jouw Schepper. Al het andere is slechts je eigen nachtmerrie en bestaat niet. Alleen de Scheppingen van Licht zijn werkelijk.
Wauw. Ik kan dus doden opwekken en zieken genezen als ik de bereidheid heb om van gedachten te veranderen over deze wereld, en dus ziekte en dood niet meer accepteer als een optie. Pas dan zal ik een wonderdoener zijn volgens Jezus. Jezus: “Het vermogen om wonderen te doen behoort jou toe. Ik zal de gelegenheden om ze te doen verschaffen, maar jij moet klaar en bereid zijn, want je bent er al toe in staat. Wonderen verrichten zal je de overtuiging geven dat je daartoe in staat bent, want overtuiging komt inderdaad met het gebeuren ervan. Het vermogen is het potentieel; het succes is de uitdrukking ervan; en de Eenwording is het Doel.”

Ik kan niet wachten tot het Nederlandse boek uit is

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Bewustwording, Bewustzijn, Inspiratie, overdenkingen, spiritualiteit, Spiritueel en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wonderen zijn natuurlijk

  1. J.P. Bouman/Amsterdam zegt:

    Met belangstelling heb ik dit artikel gelzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s