Mensen hebben nu eenmaal te weinig wilskracht

Iedereen heeft per dag maar een beperkte hoeveel wilskracht. Ik las deze quote in een interview met hoogleraar Roy Baumeister in de Volkskrant. Wat een onzin! Maar Baumeister stelt wel doodleuk dat je die wilskracht moet trainen.

Nou zal deze bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en succesvol schrijver van boeken als Losing Control: How and Why People Fail at Self-Regulation en Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strenght het waarschijnlijk worst zijn wat ik van zijn theorieën vind. En de mensen die zijn boeken verslinden en hem op handen dragen misschien nog wel veel minder.

Baumeister vergelijkt wilskracht met een spier. Gebruik je die teveel dan wordt hij moe. Hij haalt er hier ook het ego bij, wat ik op zich niet zo gek vind, en geeft het volgende voorbeeld. Als je je de hele dag moet inhouden tegen je pedante baas om hem niet de waarheid te vertellen, dan is vroeg of laat iemand anders daar de dupe van. Bijvoorbeeld de partner die ’s avonds vraagt nog een paar klusjes te doen. Voor je het weet ga je over de rooie. Baumeister noemd dat egodepletie, het verminderde vermogen van mensen hun wilskracht te reguleren.

Kijk, daar gaan mijn nekharen recht van overeind staan. Egodepletie. Uitputting van het ego. Integendeel! Op het moment dat iemand zijn partner’s avonds de wind van voren geeft, zit h-e-l-e-m-a-a-l in zijn ego. Het ego is op dat moment helemaal niet uitgeput, maar full on. En de wilskracht? Die heeft ook zijn limiet niet bereikt, maar zich verlegd naar de uitbarsting. Jij en ik zijn namelijk altijd ergens toe bereid en die bereidwilligheid uit zich altijd in je huidige gedrag.

Wilskracht en emoties is geen goede combi volgens Baumeister, omdat je emoties volgens hem niet kunt veranderen. (Het kan natuurlijk ook een slechte vertaling zijn van de auteur, Wilma de Rek. Dat geldt ook voor anderre passages uit het interview waarin ze Baumeister verkeerd geciteerd, geïnterpreteerd of begrepen heeft, fv.) Wat we zeggen, wat we doen, hoe we ons manifesteren, dat kunnen we allemaal onder controle houden, maar niet hoe we ons voelen. Die aaname gaat voorbij aan het feit dat onze gevoelens en emoties het gevolg zijn van ons denken. Wij kunnen dus wel degelijk iets aan onze emoties en gevoelens doen. Namelijk door van gedachten te veranderen.

Verleidingen zijn een groot gevaar voor mensen, zeker als wilskracht onder de rode streep komt. Maar, stelt Baumeister, gelukkig is er technologische hulp. Zijn mede-auteur, John Tierney, is een hopeloos geval – een van dat soort mensen – maar met behulp van moderne technologie nog niet opgegeven. Mint.com zal hem helpen zijn spilziekte te genezen. Een apparaatje om Tierneys arm houdt bij hoeveel hij slaapt en een ander apparaat registreert hoeveel stappen hij per dag loopt. Dat alles zet hij op de computer en zo weet hij alles (dat staat er echt! fv) over zichzelf.

Baumeister ziet dus niet dat Thieney niet de bereidheid heeft om te veranderen, maar zich verschuilt achter technologie. En als dat niet werkt? Dan heeft John er écht alles aan gedaan. (Bron: de Volkskrant, Train uw wilskracht.)

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Bewustwording, Bewustzijn, Inspiratie, Interviews, overdenkingen, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mensen hebben nu eenmaal te weinig wilskracht

  1. Frans, dankjewel voor jouw licht op deze zaak. Ik heb ervan genoten!

    Jasja van den Brink, Raafels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s