Farmacie laat negatief onderzoek verdwijnen

De farmaceutische industrie houdt negatieve uitkomsten van medicijnonderzoek nog steeds buiten beeld, berichtten promovendi Jarno Hoekman en Sjoerd Hardeman. Ze concluderen in een proefschrift waarop zij aan de TU Eindhoven promoveren, dat driekwart van de negatieve resultaten niet in vakbladen wordt gepubliceerd, maar op weinig gelezen websites. Zo omzeilt de industrie de publicatieplicht. Volgens Hoekman en Hardeman stoppen farmaceuten onwelgevallige resultaten uit strategisch oogpunt in ‘een digitale la’. ‘Zij hebben belang bij positieve studies over hun product.’

De Volkskrant schrijft: Hoekman bekeek samen met zijn collega-promovendus Sjoerd Hardeman 329 recente studies naar diabetesmedicijnen, waarvan viervijfde door de industrie werd gefinancierd. Van de 44 onderzoeken met een negatief resultaat publiceerden de farmaceuten er 10 in vakbladen; de rest op websites. Bij positieve resultaten was die verhouding andersom. Publiek gefinancierd onderzoek kwam vrijwel altijd in een vakblad, ongeacht de uitkomsten.

Sinds 2007 geldt voor medicijn-onderzoeken een publicatieplicht. Studies komen in een openbaar register en het resultaat moet bekend worden gemaakt. Die regel werd ingevoerd om te voorkomen dat negatieve studieresultaten worden achtergehouden. In het verleden is het voorgekomen dat medicijnen op de markt kwamen op basis van positief onderzoek terwijl later bleek dat negatieve resultaten in een bureaula lagen. Voorbeelden zijn de pijnstiller Vioxx, diabetesmiddel Avandia en een aantal antidepressiva.

Maar met de nieuwe regeling, concludeert Hoekman, is die vertekening van resultaten niet voorbij. Door de sluipweg van de farmaceuten ontbreekt relevante informatie in medische databanken. Dat kan moeilijkheden geven bij het opstellen van een richtlijn voor medicatiegebruik. Hoekman: ‘Als je een beeld wilt geven van het effect van een medicijn moet je alle studies kennen.’ Maar zelfs als die internetstudies worden meegewogen, ontstaat een probleem want ze zijn niet door deskundigen gecontroleerd, zoals voorafgaand aan publicatie in een vakblad gebeurt. Daardoor kan niet worden ingestaan voor de betrouwbaarheid van de resultaten.

Hoogleraar medische biotechnologie Huub Schellekens benadrukt dat negatieve onderzoeksresultaten lastiger te publiceren zijn. Dat wetenschappers van publiek gefinancierd onderzoek daar toch in slagen, kan aan hun achtergrond liggen, zegt hij. De redacties van vakbladen bestaan uit academici die de wetenschappers kennen.

Alle studies moeten worden gepubliceerd, zegt bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde Henk Jan Out. ‘De industrie heeft zich daaraan gecommitteerd. Als sommige bedrijven zich daar niet aan houden, moeten ze daarop worden aangesproken.’

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Bewustwording, overdenkingen, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Farmacie laat negatief onderzoek verdwijnen

  1. Waar maar raar.
    “Sinds 2007 geldt voor medicijn-onderzoeken een publicatieplicht” vind ik al schokkend, met alle respect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s