Acupunctuur in de tandartsstoel

tandarts erik de wilde‘Zo’n zeshonderdduizend Nederlanders hebben een tandartsfobie, en dat is vermoedelijk een onderschatting van het probleem’, schreef de Volkskrant recent. Tandarts Erik de Wilde, nuchter, wars van conventies en gezweef, weet er alles van. Hij ontwikkelde vanuit pure nieuwsgierigheid een heel eigen aanpak.

In De Wildes behandelkamer verraadt de kleur groen direct dat hij geen dertien in het dozijn tandarts is. Als jochie koos hij al steevast voor groen als hij beloond werd door de juf voor goede prestaties. In 2002 nam hij zelf het initiatief en koos als eerste tandarts in Nederland voor een limegroene stoel.

Waarom groen?
“Die keuze ontstond aanvankelijk uit irritatie. Want toen ik twaalf jaar geleden weer een stoel moest kiezen, waren de standaardkleuren blauw, grijs en zwart. Somber. Totdat ik in een kleurenstaal op limegroen stuitte. Die keuze was gelijk een succes voor de patiënten en dat komt denk ik omdat het een rustige, niet-agressieve steunkleur is.”

Het is ook de kleur van het hartchakra.
“Ja, maar dat was niet mijn eerste associatie. Het was veel meer een diepe verbondenheid met de kleur zelf. En omdat de kleurkeuze bij iedereen in zulke goede aarde viel, ben ik mij daarna verder gaan verdiepen in wat een werkruimte een fijne sfeer geeft. In die zoektocht stuitte ik op het principe van healing environment.”

healing environmentHealing environment richt zich op het bevorderen van het welzijn van patiënten en werknemers en wil hun stress in gebouwen verminderen. Het idee is dat mensen hierdoor sneller genezen of dat de omgeving hen in elk geval niet slechter doet voelen. Uitzicht naar buiten en frisse lucht draagt hieraan bij, dat weet iedereen. Alleen de wetenschap acht dat nog niet bewezen.

“Toen ik mijn Geleense praktijk startte was healing environment in de tandheelkunde een onbeschreven blad. Ik herinner mij dat ik op internet heb zitten zoeken en dat ik er met een architect over heb gesproken. Healing environment is geen wetenschap, legde de architect uit. Hij zei: ‘We weten dat mensen gelukkig worden van hout(kleur) en dat glas neutraal is’.”

De Wilde maakte een plan de campagne en begon een zelfstudie om healing environment in zijn praktijk toe te passen. Hij kwam er bijvoorbeeld achter dat korte looplijnen voor klanten erg belangrijk zijn. “Korte looplijnen en niet meer dan drie hoeken ronden van parking tot receptie, houdt mensen gelukkig.”

“Een ander verhaal is daglicht. Buitenzicht en -licht zijn erg belangrijk. Gelukkig heb ik een groot raam in de behandelkamer. Patiënten, zo blijkt, worden onrustig als het licht binnen teveel afwijkt van buitenlicht. Alle negatieve dingen die je namelijk onbewust opmerkt, stapelen het negatieve gevoel. Ook de geur in een gebouw moet aangenaam zijn. Om dat te bewerkstelligen gebruik ik hamam-achtige geuren en lavendel in de praktijk.”

la lineaDe Wilde is er goed van doordrongen dat mensen over het algemeen niet graag naar de tandarts gaan. “En als je een tandartsbezoek onprettig vindt, kan alles de druppel zijn. Daarom brengt healing environment veel positiefs. Misschien op onbewust niveau, maar dat maakt niets uit. Dat is ook de reden waarom ik werk met achtergrondmuziek met een beat die de hartslag benadert. Ook heb ik een beeldscherm boven de stoel hangen waar mensen naar de tekenfilms van La Linea kunnen kijken. Het helpt als mensen tijdens een behandeling hun ogen open hebben en niet in hun hoofd gaan zitten.”

Je bent telg van een tandartsengeslacht. Kon de praktijk van je vader niet overnemen?
“Ik wilde niet onder zijn vleugels en daardoor ben ik de informatica ingerold. Ruim dertien jaar ben ik daarin werkzaam geweest, als programmeur, binnen systeemontwerp en -analyse, klantenservice, en trouble shooting. Bij het Maastricht UMC kwam tenslotte ik in aanraking met medische informatica en werd ik gedetacheerd in het ziekenhuis. Toen dat project ophield ben ik bij mijn zwager, die ook tandarts was, gaan werken. Maar eerst deed ik een herintroductiecursus bij de Radboud Universiteit Nijmegen. In drie maanden struinde ik alle afdelingen af en overal bleek dat ik het vak nog in mijn vingers had.”

Je bent op een goede manier eigenwijs, zeg maar eigen wijs. Je hebt uitgesproken ideeën over tandheelkunde, levenservaring op meer dan een vlak, je bent los van je opleiding en geeft je eigen invulling aan het beroep van tandarts.

“Daarom moest en zou ik ook iets voor mezelf beginnen. Bij de meeste collega’s, hoe vriendelijk ook, heb ik het gevoel dat ze zich niet echt om de patiënt bekommeren. Ik doe altijd een heel zware uitspraak over hun benadering van de patiënt. Die is er een van: mond open, bek dicht. De traditionele tandarts wil geen mondige patiënt, noch lastige vragen. Echter, de mond is een psycho-emotioneel belangrijk gebied en dat kan niet iedereen zomaar. Naar mijn idee moet je bewerkstelligen dat de patiënt zijn mond opendoet en zich aan je overgeeft. Ik vraag mijn patiënten altijd eerst: wilt u nog wat vragen? En ik stel de patiënt ook altijd eerst op zijn gemak. Dat kost tijd, maar uiteindelijk win je daarmee tijd.”

autismeVervolgens vertelt De Wilde over een ervaring met een autistische patiënt. “Ooit heb ik een zware autist veertig keer moeten uitleggen hoe ik een klein laagje in de kies zou aanbrengen. Maar toen snapte hij het en kon ik mijn werk doen. De keer daarna moest ik elf andere tanden behandelen en was ik in twintig minuten klaar. De gewone angstige patiënten, en dat zijn ze bijna allemaal, zijn bij een serieus, luisterende benadering, vaak binnen vijf minuten klaar met hun angsten. En dan kan ik gewoon aan de slag.”

Je bent gaan kijken hoe je een patiënt beter kunt begeleiden en toen kwam je met acupunctuur op de proppen?
“Ik kwam door mijn nieuwsgierigheid in het parallelle circuit terecht. Ik volgde een introductie Chinese acupunctuur en aan het einde van het weekend vroeg ik een tandarts uit de organisatie: Wat moet ik daar nou mee? Ik wilde namelijk geen aparte pet opzetten en, zoals andere tandartsen dat doen, een dag per week acupunctuur beoefenen. Ik wilde acupunctuur ín mijn praktijk, niet ernaast. Ondanks het feit dat ik geen antwoord kreeg, ben ik de studie gaan volgen en voor mijn eindscriptie heb ik de raakvlakken van acupunctuur met tandheelkunde onderzocht. Die waren er legio.”

Maar dat kwam door eigen research naar boven, niet door de opleiding.
“Ja. Zelfs de tandartsen die daar afgestudeerd waren konden mij dat niet vertellen. De tandartsen die acupunctuur doen, ‘verdwalen’ in de elektroacupunctuur en de apparaten van dr. Voll. De metingen die dat opleverde waren wat mij betreft inconsequent. Ook de Chinezen trokken mij niet. De enige methode waar ik mij in kon vinden was de ooracupunctuur. Die is simpel, doeltreffend, snel, handig en ook als tandarts aan de stoel heel goed te combineren. De eerste versie die ik leerde was de klassieke ooracupunctuur. Daar kon ik al redelijk wat mee. Wat ik vervolgens leerde van de Franse ooracupuncturist Nogier en later Alimi was nog praktischer. Later kwam daar de segmentale acupunctuur bij, gebaseerd op medische kennis. Uiteindelijk blijkt acupunctuur westerse medische geneeskunst te zijn.”

acupunctuurWat zeg je?
“Met die segmentale manier van denken kun je bijna alle acupunctuurpunten snappen, waar ze liggen, hoe diep, of je ze hard of zacht moet stimuleren. Het werkt via een dunne zenuwvezel dus je moet stevig stimuleren. Dat is het hele verhaal. De Chinezen hebben met de meridianen een goed statistisch verband tussen-hier-prikken-en-daar-werken gevonden. Heel knap, zeker als je bedenkt dat dat 6.000 jaar geleden is. Maar het verhaal dat het een meridiaan was, aarde lever vuur enzovoort, dat was het niet. Het is gewoon prikken in een zenuw, prikken in een spier waardoor via een bepaalde zenuw ook in dat segment een orgaan wordt benaderd en gereset. Dat is acupunctuur. Eigenlijk gewoon heel westers.”

Acupunctuur is in feite heel mechanisch.
“Ja, helaas voor de romantici: het is gewoon medische geneeskunst. Alleen de artsen in de westerse wereld zijn het segmentale denken vergeten, iets wat ze allemaal in het eerste jaar krijgen, en te ver doorgeschoten in het specialistisch orgaandenken. Ik kom zo vaak mensen tegen die in de reguliere geneeskunde uitbehandeld zijn of alleen maar symptomatisch behandeld worden. Bijvoorbeeld bij een blaasprobleem wordt er eindeloos antibiotica gegeven zonder enige verbetering. Ongelooflijk toch? Maar het is heel simpel: die patiënt heeft last van zijn onderrug. Of hij het voelt of niet is iets anders. Alle organen worden aangestuurd door zenuwen en die lopen door de ruggengraat, zeg maar de kabelgoot. Een neuroloog meet met een EMG dat de elektriciteitsleiding het nog doet; er komt nog stroom door, maar er komt een verkeerd soort prikkel door. Dat komt doordat in de uittredeplaats van de kabelgoot naar het orgaan toe, daar waar de zenuw door de wervel naar buiten gaat, een kleine verschuiving of beknelling zit. Het werkt wel maar verkeerd. Dan wordt het orgaan verkeerd gestuurd en krijg je een geïrriteerde darm, die eeuwige blaasontsteking, oorsuizen, duizeligheid, kaakholtes, ontstoken kiezen en heel veel pijn.”

holismeAls ik het samenvat: door jouw nieuwsgierigheid ben je holistischer gaan denken. Er is een probleem en je bent niet tevreden met de antwoorden die je krijgt. Ze bieden geen oplossing en dan ga je dieper en dieper.

“Ik voel aan dat de huidige insteek van de wetenschap niet klopt. Daarom kom ik zover in het nieuwsgierig zijn. Uit een oergevoel weet ik dat het anders zit en ik blijf nieuwsgierig totdat ik het beter snap.”

Hoe gebruik je de acupunctuur?
“Via microsystemen ofwel reflexzones. In het lichaam zijn ontzettend veel plekken waar je een naaldje of een klein beetje druk kunt geven waardoor er iets geneest. Het blijkt dat je rond de neus, de haargrens, de hele schedel, de pols, de enkels, in de mond, het oor, de voetzool en de handpalm acupunctuur kunt bedrijven. Hoe dat echt zit weet de wetenschap nog niet, maar de kans bestaat dat het een lichtsysteem is. Een Nederlandse onderzoeker Van Wijk en zijn zoon doen, naast Koreanen en Duitsers, veel onderzoek waaruit dit over een paar jaar mogelijk geconcludeerd gaat worden. Als ik met acupunctuur werk, gebruik ik voor 85 procent ooracupunctuur en een beetje schedelacupunctuur. Dat zijn de twee microsystemen waarin ik mijn weg heb gevonden. En het is ook praktisch, want de patiënt hoeft zich niet uit te kleden.”

Heb je ook een klankbord voor je werk?
“Ja. Ik heb een masterclass met tien arts-acupuncturisten van de NAAV opleiding. Wij komen acht keer per jaar een avond samen en gaan dan dieper op zaken in. Dat is een heel goede feedback en daar voeden wij elkaar met krantenartikelen of tussentijds via e-maildiscussies. Zo stond laatst in NRC dat supplementen niet werken. Samen kijken we dan op welk onderzoek dat gebaseerd is, op welke vooroordelen en waar wordt geschreven dat het wel werkt, maar niet in zo’n artikel wordt genoemd.”

Ken je andere tandartsen die acupunctuur zoals jij beoefenen?
“Nee, ik ben de enige die het zo specifiek gecombineerd inbrengt. Alle anderen die ik ken doen het onder die andere pet. Dan is het van maandag tot donderdag tandarts en op vrijdag acupunctuur.”

Dat is toch niet logisch?
“Nee, maar voor tandartsen die ‘apparaatgeil’ zijn, is zo’n instrument een heerlijk ding met draden, knopjes en wijzertjes. Onderling praten ze over kwantumfysica, maar als je ze drie minuten hoort praten merk je dat ze er niets van snappen. Dat is echt heel zot. Maar het klinkt mooi.”

kwantumfysicaHet gouden koord dat door De Wildes werk loopt is nieuwsgierigheid. “Ik ben daarom ook speekseltandarts voor Zuid-Nederland geworden. Bijna niemand weet dat als je als mens onder een bepaalde hoeveelheid speeksel komt het leven verschrikkelijk wordt. Denk je maar in dat praten dan altijd pijn doet, omdat je tong aan het verhemelte plakt. De slijmvliezen zijn zo droog dat het brandt in de mond. Een gezonde bruine boterham van de biologische bakker? Vergeet het maar. Dat is een hel.”

Dit artikel verscheen eerder in ParaVisie, september 2014.

………………………………………………………………………………………………………….

Ontmoeting
Een ontmoeting met tandarts De Wilde is een ontmoeting met een gewone, spirituele man wiens verstand in dienst staat van zijn gevoel. “Er wordt bij het leven geschermd dat de reguliere geneeskunde wetenschappelijk is. En dat acupunctuur niet wetenschappelijk is. Dat is zo ontzettend niet waar dat ik daar wel eens heel kwaad over wordt.”

 

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Acupunctuur in de tandartsstoel

  1. JPB zegt:

    En wat een onzin dit!

  2. Annette zegt:

    Super interessant artikel met veel raakvlakken naar BSR!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s