Aerial yoga: vooral speels en luchtig

aerial yogaGwyneth Paltrow is een hoogvlieger, Pink doet het, Mariah Carey is een fan en Oprah spreekt erover. Waarover? Aerial YOGA. Maar veel belangrijker: het is leuk en speels, en het verspreidt zich inmiddels als een natuurbrand over Europa. Janneke van Amelsvoort bracht het in 2011 naar Nederland en ParaVisie zocht haar op.

Je neemt een doek, je lichaam en je vergeet even de zwaartekracht. Dat is aerial yoga ofwel luchtyoga. Was je altijd jaloers op de acrobaten van Cirque du Soleil, maar ook een yogi? Dan heb je nu de kans je droom uit te laten komen en je yogaervaring tot grote(re) hoogte te brengen.

Janneke’s levenswegen kwamen met aerial yoga bij elkaar: een opleiding bij de Rotterdamse Dansacademie, breakdance, acrobatiek, koorddansen, trapeze en vijñāna yoga. “Bij Aerial yoga zie ik dat ik alles kan gebruiken dat al in mijn rugzakje zat.”

Aerial Captain
Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Er was een periode in haar leven dat ze het druk, druk, druk had. Als freelance danseres, luchtacrobate, met optredens voor grote evenementen met bekende artiesten tot commercials voor Nike en Reebok. Een van de laatste projecten was als aerial captain en swing in Tarzan de musical.

En toen was de koek op.

“Tot dat moment was alles mij altijd fysiek makkelijk afgegaan. Het kwam mij een beetje aanwaaien. Totdat de wal het schip keerde, want ook voor mij gold: genoeg is genoeg. Zes dagen per week voluit gaan, en dag zeven niet rusten maar alle losse eindjes aan elkaar knopen, zorgden ervoor dat ik mezelf flink tegenkwam. Dat was de aanleiding om aan yoga te doen, om mezelf weer te voelen en in rustiger vaarwater te komen.”

Teresa CaldasMaar het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan. Al haar hele leven was ze een pionier geweest en na een vijñāna yoga-opleiding bij Teresa Caldas kwam Janneke in aanraking met aerial yoga. “Daarin kon ik al mijn passie en ervaring kwijt en vond ik gewichtloosheid, voelen en gronden, speelsheid, uitdaging en ontspanning.”

In de zaal waar Janneke vanavond les geeft, hangen acht witte doeken middels twee haken aan het plafond. Als je zo’n wit doek opent, heb je een soort van hangmat die je helpt om tijdens de asana’s even aan de zwaartekracht te ontsnappen. Met een rustgevende muziekje op de achtergrond geeft ze ons eerst een korte warming-up en dan gaat ze los. Prachtige houdingen zoals de floating child’s pose, de vleermuis (een schouderstand in het doek), de vliegende plank, de schorpioen (“normaal is die alleen voor gevorderden, maar nu in het doek is die heel makkelijk”), een handstand, de vlinder, maar dan ondersteboven, de boom en de koninklijk duif.

Dan blijkt ineens het grote voordeel van deze vorm van yoga: de zwaartekracht wordt deels uitgeschakeld en het doek steunt en corrigeert waar nodig.

Terug naar mezelf
Dus naast de voordelen van traditionele yoga – het kalmeren van het zenuwstelsel door rekken en strekken, diep ademhalen en het actief loslaten van stressvolle gedachten – worden ruggengraat en gewrichten ontlast en de doorbloeding bevorderd. Ga zelf maar eens als een vleermuis in het doek hangen, dan begrijp je wat ik bedoel. Geheid dat je het bloed en alle levensenergie naar je hoofd voelt stromen, maar ditmaal zonder hoofdpijn, want je staat niet op je hoofd; je rust met je schouders in het doek.

Yoga, en met name luchtyoga, bracht Janneke in een rustiger vaarwater. Dat was nodig vertelt ze. “Ik moest terug naar mezelf. Ik had zoals zoveel mensen geen connectie meer met mijn lichaam, terwijl ik toch iedere dag met mijn lichaam werkte. En dan houdt het een keer op. Maar, en dat zeg ik achteraf, het is de mooiste les die je kunt krijgen. Daardoor ging ik denken: wat doe je, wat wil je, waar wil je heen Janneke?”

Christopher HarrisonDe Amerikaan Christopher Harrison geldt als de grondlegger van aerial yoga dat soms ook anti-gravity yoga wordt genoemd. Als danser en choreograaf was hij op zoek naar een manier om wel te kunnen trainen, bijvoorbeeld met zijn polsblessure, maar met een lagere belasting. Niet dat dit soort oefeningen nog niet bestonden of dat acrobaten nog niet met doeken werkten, maar Harrison was de eerste die een aantal zaken bij elkaar bracht en – heel Amerikaans – ook aan marketing dacht.

Janneke volgde ook een opleiding bij hem, maar vindt zijn aanpak iets te commercieel en te zeer gericht op sportscholen. “Ik ben totaal niet commercieel, maar eerlijk is eerlijk, Harrison heeft het balletje wel aan het rollen gebracht. Op een gegeven moment zat hij zelfs bij Oprah en het is door zijn inspanningen dat aerial yoga hotter dan hot is.”

De voordelen van Aerial yoga zijn te veel om op te noemen. Je beweegt vrijer en met minder moeite en de zwaartekracht wordt voor een deel buitenspel gezet. Mijn dochter die deze avond mee is, en die tot voor kort intensief turnde, hangt als een volleerd acrobate in het doek. Dat wekt geen verbazing. Maar zelfs ik ben in staat een handstand te doen. Hangend in de lucht verminderd het doek de druk op botten en spieren, neemt mijn flexibiliteit toe en zijn de yogahoudingen veel dieper.

Eigen fusion
Janneke: “Het doek stelt je in staat de belangrijkste spiergroepen te trainen, bevordert de flexibiliteit van rug en schouders en is niet zo belastend voor de ruggengraat. Andere voordelen zijn: het uitlijnen van het lichaam, grotere focus, decompressie van de gewrichten, toename van het endorfineniveau, sterkere spieren, gewichtsverlies en bevordering van de bloedcirculatie.”

ObesitasHet lichaamsgewicht speelt bij luchtyoga – en dat is natuurlijk wel een voordeel in het huidige obesitas tijdsgewricht – een veel minder grote rol dan bij andere vormen van yoga. Los van het feit dat een doek zo’n 500 kg kan tillen, hebben (ook) mensen met overgewicht een veel groter gevoel van vrijheid in de cocon. Janneke hamert wel op veiligheid, maar met haar training als luchtacrobate zit dat wel goed. Ze weet als geen ander hoe je in en uit het doek stapt, hoe het doek aangepast kan worden aan de verschillende poses en hoe het lichaam in één lijn kan worden gebracht voor het grootste effect.

Janneke vertelt dat er nauwelijks do’s en don’ts gelden bij aerial yoga. “Vergelijk je het met bikram yoga, een vorm die ik ook een tijd heb beoefend, dan zijn daar de regels heel scherp en duidelijk gesteld. Bij bikram is het van: zo doe je het en niet anders. Haar afgeleide, hot yoga, is daar veel losser in en geeft een leraar en leerlingen veel meer ruimte voor eigen inbreng. Dat vind ik ook zo heerlijk aan aerial yoga en daardoor komt mijn eigen unieke achtergrond zo goed uit de verf. Ik werkte in het verleden al als luchtacrobate met doeken. En nu ik mezelf ook yoga eigen heb gemaakt, kan ik mijn eigen fusion maken.”

Dat Janneke naast het geven van lessen en workshops ook leraren opleidt, is een beetje vanzelf gegaan. “Ik moest op een gegeven moment, door de geboorte van mijn zoontje, voor vervanging zorgen. Toen ben ik een collega-vriendin gaan opleiden en dat is min of meer vanzelf een teacher training geworden.” Inmiddels heeft ze yogaleraren uit binnen- en buitenland opgeleid.
UnknownHet spelelement van luchtyoga is misschien wel het belangrijkste voor Janneke. “Yoga hoeft niet altijd zo serieus te zijn. Het kan luchtig zijn. Je kunt letterlijk zweven. Het speelse element blijkt wel uit het feit dat Janneke’s zoontje uit zichzelf in het doek klom toen hij anderhalf was. Ook vind ik het heel fijn om te delen.
Ik word heel gelukkig als ik zie dat mensen in het doek euforie krijgen van ‘Wow, dat kan ik ook’. Mensen komen allemaal met een andere reden. De een wil gewoon lekker sporten en vindt dit wel leuk. De ander is echt een yogi, ziet de meerwaarde van het doek en waar het kan helpen dieper in houdingen te komen. Anderen komen om angsten te overwinnen en grenzen te slechten.”
Janneke geniet van allemaal.

Dit artikel verscheen eerder in ParaVisie, september 2014.

………………………………………………………………………………………………………….

Waar vind je Aerial yoga?
Janneke Amelsvoort introduceerde aerial yoga in Nederland en geeft les in Amsterdam en Weesp. De leraren die zij inmiddels opleidde wonen verspreid over heel Nederland, van Sneek tot Mijnsheerenland, van Lelystad tot Zwolle, van Den Haag tot Veenendaal.

Cursussen en meer
Meerdere keren per jaar starten nieuwe cursussen voor mensen met en zonder ervaring. Ook biedt Janneke een cursus Tissu aan, luchtacrobatiek voor beginners. Ook geeft ze aerial yoga voor kinderen, workshops en intensives zoals backbending. Janneke is daarnaast regelmatig aanwezig op festivals en verzorgt als je dat wil een kinderfeestje met luchtyoga. Last but not least is zij inmiddels ook met enige regelmaat gevraagd voor een vrijgezellenfeestje. “Een groot succes.”

De vijf elementen
Hoewel aerial yoga een jonge loot aan de yogaboom is, wil het niet zeggen dat er niet over is nagedacht. Deze vorm van yoga steunt op vijf elementen: kracht, souplesse, balans, ontspanning en plezier. Om met kracht te beginnen: met luchtyoga werk je aan je mentale en fysieke kracht. Het doek stelt je in staat ontspannen houdingen aan te nemen die op de grond misschien nog niet voor je zijn weggelegd. Heel je lichaam en geest moeten meedoen anders verlies je geheid je balans en concentratie.
De souplesse van de spieren, merk je bij luchtyoga, kan niet zonder een flexibele geest. Janneke van Amelsvoort: “Aerial yoga verruimt je blik, verruimt je geest en ontspant het lichaam.
Balans, de derde pijler, maakt iedereen zowel fysiek als mentaal sterker. Het doek vraagt van je al je spieren te gebruiken om in de houding te blijven. En mentaal heb je focus en wilskracht nodig om in de houding niet te verslappen. Weinig kans dat wanneer je boven de grond zweeft nog tijd hebt om je zorgen te maken. Er ontstaat afstand en je komt thuis in je eigen lijf, omschrijft Janneke het proces.
En of dat allemaal nog niet genoeg is, kan het doek bij stress in de rug een therapeutische werking hebben. Ga maar ondersteboven hangen en laat de zwaartekracht zijn werk doen. Je merkt direct dat de druk in de wervelkolom vermindert en de omliggende spieren ontspannen. Janneke schrijft op haar website aerial-yoga.nl: ‘Het spelelement maakt aerial yoga leuk en uitdagend.
Door het kind in jezelf wakker te houden, wordt alles lichter en makkelijker. Zonder angst, loslaten, zweven, schommelen en ondersteboven hangen. Heel gezond voor verse bloedtoevoer naar de hersenen.’

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Bewustwording, Inspiratie, ParaVisie, Reportages, spiritualiteit en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Aerial yoga: vooral speels en luchtig

  1. JPB zegt:

    Klopt niet dit!

  2. Frans zegt:

    wat klopt er niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s