Het is te laat om een pessimist te zijn

documentary HomeDocumentaire – HOME

Hoe creëer je bij 7 miljard mensen een gevoel van urgentie? De Franse filmmaker Yann Arthus-Bertrand lijkt die gedachte te hebben gehad toen hij nadacht over het maken van een documentairefilm over onze Aarde, ons thuis, HOME. Het resultaat is een adembenemend compositie van luchtbeelden die de diversiteit van onze planeet aantonen. Maar ook hoe jij en ik de haar ecologische balans onherstelbaar(?) verstoren.

Arthus-Bertrand koos in 2009 voor beelden die er niet om liegen. Hij is niet zachtzinnig, eerder confronterend, toch wil hij de kijker thuis niet ontmoedigen. Vijf jaar geleden zei hij: “We leven in een uitzonderlijke tijd. Wetenschappers verzekeren ons dat wij tien jaar hebben om onze manieren te veranderen. En daarmee de totale uitputting van natuurlijke hulpstoffen en een catastrofale evolutie van het klimaat of te wenden.”

Opvallend is dat de documentairemaker dat doet met het Franse bedrijf Kering als sponsor, alsmede de steun van haar 80.000 medewerkers die voor bedrijven als Gucci, YvesSaintLaurent en Puma werken.

“Luister”, begint het beelddocument. “Jij bent een mens als ik. Wijs.” En vervolgens verhaalt het beeldend over het ontstaan van de aarde. Over het begin van leven vier miljard jaar geleden en de mens die de laatste 200.000 jaar aansluit. En dan recht voor z’n raap: “En in de laatste 50 jaar, één mensenleven, hebben jij en ik de aarde radicaler veranderd dan alle generaties daarvoor.” De natuur is van origine perfect in balans, maar wij hebben dat equilibrium in een halve eeuw totaal verstoord.

De motor van het levenDe motor van het leven is verbondenheid. Micro-organismen zoals algen zorgden in den beginne voor zuurstof. Bomen en planten zorgden voor humus en vruchtbare grond. Onvoorstelbaar veel planten en dieren ontstonden in 4 miljard jaar, om te besluiten met: “De aarde is een wonder. Het leven een mysterie.”

Ons nomadisch bestaan passeert de revue, een bestaan dat 180.000 jaar duurde waarna de eerste grote revolutie, landbouw, de geschiedenis een nieuwe wending gaf. Maar langzaam verloor de mens zijn genie: zijn gevoel voor zijn eigen zwakheid. Dat fenomeen ging gepaard met het feit dat wij een manier vonden om energie diep in de aarde af te tappen. Kolen, gas en olie, het resultaat van 100 miljard jaar evolutie, leek de mens te gaan bevrijden van de ketenen van tijd. In de laatste 60 jaar kon de wereldbevolking daardoor verdrievoudigen en verhuisden meer dan 2 miljard mensen naar de stad.

De Fransman laat zien hoe alles heden ten dage uit balans is. Niet meer verbonden. Landbouw werd monocultuur. Bomen moesten wijken. Graanopbrengsten gaan voor de helft naar het vee om de vraag naar vlees te stillen. Ons hoofdpijndossier was ooit: hoe halen we genoeg van het land? Tegenwoordig krijgen wij migraine van de vraag: wat doen we met de landbouwoverschotten die het gebruik van kunstmest en pesticiden (beide afkomstig van de petrochemische industrie) ons in de schoot werpen? Ondertussen raakt ons thuis verder van huis.

En gaat alles sneller en sneller.

handelHet voorrecht van macht? Dat 80 procent van de mineralen wordt geconsumeerd door 20 procent van de wereldbevolking. Wetenschappers denken dat voor het einde van de eeuw alle mineralenreserves uitgeput zijn. De oceanen leeg gevist. De enige positieve lijn is die van de wereldhandel. Haar volume is sinds 1950 vertwintigvoudigd. Maar de cyclus die dat mogelijk maakte, wordt momenteel vernietigd.

Oké sombermans, wat gaan we er aan doen? Goeie vraag en die brengt ons weer terug bij urgentie. Wanneer is er genoeg urgentie bij jou en mij dat het huidige proces minimaal stopt, maar liever omkeert. Arthus-Bertrand kiest voor een aanpak die zich het best laat omschrijven als: het glas is halfvol. Het is niet zeker dat deze aanpak bij de kijker zal werken. Coöperatie in plaats van confrontatie. Niet dat hij ongelijk heeft met zijn slotwoorden: “Het is aan ons om de geschiedenis te schrijven en te bepalen wat er nu gebeurt. Samen.”

Maar wat maakt dat jij ‘het’ gaat doén?

HOME, een documentaire van De Franse filmmaker Yann Arthus-Bertrand en te zien op YouTube: http://youtu.be/jqxENMKaeCU

Dit artikel verscheen eerder in Frontier Life 15.02, mrt/apr 2015.

 

 

 

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Bewustwording, Frontier Life en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s