Mensen aanraken met de ogen

Boudewijn LeliveldInterview – Boudewijn Leliveld

Indiaan, uitvinder, paardendokter, monnik; wil de echte Boudewijn Leliveld opstaan? Als ik tegenover hem zit in zijn spreekkamer – weliswaar mét een ontstoken oor – probeer ik een vraag te bedenken die een eind maakt aan het Leliveld-raadsel.

Maar Boudewijn Leliveld zou Boudewijn Leliveld niet zijn als hij dat oor van mij niet allang in de peiling had. Hij pakt een pop met daarop lijnen en cijfers getekend en gaat aan de slag met naalden. Het is daarna net alsof iemand een ballon in mijn oor opblaast. Daarna vloeit de pijn weg. Het strakke gevoel in mijn gezicht, alsof ik een masker ophad met elastieken achter mijn oor, verdwijnt. Boudewijn: “Dat is een koord. Mensen zijn met koorden met elkaar verbonden, dwars door tijd en ruimte heen.” En tot besluit zegt hij: “alsjeblieft”

‘Kennis is een ongemak en neemt de ruimte in van voelen en ervaren’

Daarna floept mijn vraag eruit: Stel een kind vraagt jou wat jij doet. Wat is dan je antwoord? Boudewijn: “Kinderen begrijpen wat ik doe zonder dat ik ze dat hoef uit te leggen. Een kind zit namelijk dicht bij zijn gevoel. Als een kind ervaart wat ik doe hoeft er niets te worden uitgelegd.” Het is duidelijk, dit gaat geen eenvoudig gesprek worden, maar dan vervolgt Boudewijn: “Ik wil geen status, dus in de zin van healer of wat voor naam mensen eraan geven. Status is namelijk vorm en het gaat mij om de inhoud. Sterker, de inhoud bepaalt wat de vorm is, zoals een mooie rode wijn het best tot zijn recht komt in een groot wijnglas. Als ik mensen moet vertellen wat ik onder andere doe, dan betekent dat dat ik dat met hun kennis van zaken moet doen. Maar ik weet niets in de kennis van een ander. Elke naam die ik ‘het’ geef is een beperking en zet mensen in een verwachting. En doe ik vervolgens iets heel anders, dan moet ik tegen die verwachtingen opboksen en dat kost heel veel energie. Die energie kan ik beter gebruiken om die ander te laten ervaren.”

ruimteRuimte realiseren
Ervaren. Het woord is gevallen. Boudewijn vertelt dat een kind weinig kennis heeft, maar heel veel weet. Kennis zit de ervaring in de weg en is te beperkt om uit te drukken wat hij doet. “Laat ik mij toch verleiden om uit te leggen wat ik doe, dan neemt dat ruimte in bij die ander. Ik doe veel liever het tegenovergestelde: ruimte realiseren. Toen jij binnenkwam nam dat oor van jou veel ruimte in en mis je daardoor ontvankelijkheid. Zo is het ook met kennis. Kennis is een ongemak en neemt de ruimte in van voelen en ervaren.”

Boudewijn vertelt vanuit zijn ervaring: “Er zijn twee dingen waar een mens niet tegen kan. Pijn, want dan gaat hij zijn lijf uit, en verveling. Soms trigger ik mensen om bij een emotie als boosheid te komen. Weet je dat boze mensen eigenlijk vaak verdriet hebben? Als zij in het verleden niet de veiligheid ervaren hebben om bij het verdriet te komen, dan zetten ze dat om in frustratie en boosheid. Dat krijg ik vaak voor mijn kiezen, maar als ik dit werk zou doen om aardig gevonden te worden…”

Ik vraag mij hardop af: Wat jij ziet en voelt, triggert dat een weten bij jou? Boudewijn: “Je maakt een goede opmerking. Veel mensen kijken naar iets maar zien het niet. Zien refereert aan weten. Dát is zien. De kunst is mensen aan te raken met je ogen, soms zachtjes, soms met een ferme klap op de schouders, zodat ze even wakker schrikken.”

Ook Boudewijn heeft iemand gehad die hem de wekker heeft gezet. Dat was de astroloog Van der Ven. Boudewijn kwam daar omdat hij een horoscoop cadeau had gekregen en zijn nieuwsgierigheid – hij werkte op dat moment bij een bank – hem tot een diepgaand onderzoek inspireerde. “Van der Ven vertelde mij een aantal zaken die hij niet kón weten. Ook vertelde hij mij: ‘jij hebt ‘het’ niet een beetje. Jij hebt het overvloedig en jij zult je moeten beperken. Deze man heeft ervoor gezorgd dat ik mij ging focussen.”

Een goede healer is een kruising tussen een krijger en een monnik.

Hoewel hij een broertje dood heeft aan wat hij ‘primitieve nieuwsgierigheid’ noemt, heeft hij een zekere drive in zich om te weten hoe dingen in elkaar steken. Die kwaliteit heeft hem ongetwijfeld een uitvinding als de vitaliser (een apparaat om leidingwater te vitaliseren, FV) opgeleverd. Maar hij de eerste om zijn eigen uitvindingen te relativeren. “Je bent altijd te laat geboren om een uitvinding te doen, want alles is ooit al uitgevonden. Aan de andere kant: de geschiedenis herhaalt zich, alleen de omstandigheden zijn aan veranderingen onderhevig. Wat dat betekent voor uitvindingen? Je krijgt het. Er komen dingen bij elkaar, daar zit energie op en die moet je dan vormgeven. Als je daar een goed gevoel voor ontwikkelt dan kan je uiteindelijk bij geweldige dingen komen. Heel vroeger hadden wetenschappers microscoop noch lab. Hun microscoop was hun derde oog. Ook bij mij. Het is niet zozeer kennis verzamelen; het is investeren in weten. Hele bibliotheken zijn volgeschreven met kennis. Weet je hoeveel ruimte dat inneemt? Het is dus zaak net zoveel kennis te hebben dat je in staat bent om je weten vorm te geven.”

ZonMet veel zon geboren
Het hele idee achter de vitaliser is dat materie beïnvloed wordt door trillingen. Iedereen kent het verhaal van de Japanse professor Emoto en zijn experimenten met water. Boudewijn: “Waar het eigenlijk om gaat is dat je door te communiceren met materie zelf in een betere vibratie komt. Een vitalere, rustigere vibratie. Materie reageert daarop.” Ik vertel hem dat ik vrouwen ken die met hun wasmachine praten. “Jij voelt wat er gebeurt als zo iemand de wasmachine bedankt, maar de meeste mensen zijn verworden tot consumenten. Wat de meesten niet in de gaten hebben is dat zij door hun consumptiedrang zich steeds afhankelijker maken, datgene wat ze consumeren steeds minder waarderen en zich dus vervreemden van wat ze consumeren.” Het woord dat bij mij opkomt is onverzadigbaar. Het is alsof Boudewijn direct mijn gedachten leest als hij verder gaat: “De Tibetanen hebben daar een prachtig voorbeeld van. Zij zeggen over seks: ‘Seks is als zout water. Als je ervan drinkt krijg je steeds meer dorst.’ Met andere woorden: er ontstaat consumptiedwang.”

Soms geeft Boudewijn cursussen, maar ik moet deze – verzekert hij mij – niet zien als een opleiding met diploma. Het is eerder een setting waarin hij meerdere mensen tegelijk meeneemt in een ontwikkeling die (elkaar) heelt. “Ik wil de mensen helpen naar hun autonomie te gaan. Als je dat een workshop noemt vind ik dat prima. Mensen opleiden, ja dat doe ik wel. Ik heb hier stagiaires lopen van allerhande disciplines. Die kruisbestuiving begint heel prettig te werken. Er is een team ontstaan met verschillende artsen en allerhande therapeuten met verschillende disciplines. En het leuke van dat alles is: dan heb je de neuzen allemaal één kant op staan.”

De mensen die Boudewijn met zijn praktijk aantrekt zijn de mensen met problemen die het reguliere circuit niet kan oplossen. “Dat komt omdat het reguliere circuit meer in hokjes denkt. De manier van kijken is namelijk heel belangrijk. En dan heb ik het over een manier van kijken waarbij de mensen voelen dat je hen ziet. Ik noem dat: mensen aanraken met de ogen. Ik zal je vertellen: op Curaçao kwam ik ooit een ijsverkoper tegen. Die man had zoveel zon in zijn donder… De mensen kwamen daar met plezier een ijsje kopen. Iemand zei tegen hem: ‘je bent altijd goedlachs’. ‘Ja’, zei hij, ‘ik ben met veel zon geboren.’ Toen stelde hij een tegenvraag : ‘Weet jij hoe een vrouw voor het eerst wordt gekust?’ Die persoon antwoordde: ‘Met de mond?’ ‘Neen. Met de ogen’.”

Zelf is Boudewijn geboren in Palembang, Indonesië, wat hem een Oosterse verschijning geeft. Een sterk intuïtieve vriendin van mij koppelde daar ooit de energie van een monnik aan, en ontlokt mij de vraag: wat is er waar van die monnik? Boudewijn, met een glimlach: “Ik ben niet zo geschikt om celibatair te leven. Laat ik het zo stellen. Als ik met leerlingen bezig ben en ik ben aan het uitleggen waar ze met deze disciplines naartoe ‘moeten’, dan zeg ik: denk erom, een goede healer is een kruising tussen een krijger en een monnik. Dat is echt zo. Soms moet je heel moedig zijn om sommige dingen te doen. Je moet snel besluiten kunnen nemen. Aan de andere kant moet je ook contemplatief blijven, zoals de monnik. In mijn beleving zou elke goede healer moeten mediteren. Mediteren heeft voor mij te maken met een kwaliteit van zijn. Het heeft te maken met bewustzijn, je verenigen met je omgeving maar jezelf er niet mee identificeren.”

AbnormaalHet abnormale normaal vinden
Wereldverbeteraars, stelt Boudewijn, hebben meer aan een contemplatief bewustzijn dan aan (dag)dromen. “Je mag best dromen hoor, maar als je op een gegeven moment goed in het contemplatieve bewustzijn zit, dan vervalt tijd. Ik geef je een voorbeeld. Een vriend van mij zag tijdens een taekwondo kampioenschap alles in slow motion gebeuren. Hij had alle tijd om uit te halen en met één klap won hij op knock-out. Dát is de kracht van contemplatief bewustzijn. Dat is een staat van (bewust)zijn waarin je veel lijden kan voorkomen. Waarom? Omdat je ook een heel stuk onwetendheid opheft. Je weet van tevoren waar de klap gaat komen zodat je alle tijd hebt om te reageren. De staat van liefde maakt dat je makkelijker in het contemplatieve bewustzijn komt. Als mensen begrijpen dat al het lijden uit onwetendheid voortkomt, en nu moet ik goed naar mijn eigen woorden luisteren, en weten dat liefde altijd alles oplost, dan betekent dat dat je een einde kunt maken aan de staat van onwetendheid. Je hoort mij dat nu zo zeggen, maar ik heb het jaren niet uit mijn strot kunnen krijgen. Ik vond het maar gezever.”

Er is een moment geweest dat het Boudewijn duidelijk werd dat als je in een goede staat van compassie verkeert, je op een andere manier kijkt. Daardoor wordt zichtbaar wat normaal verborgen blijft. “Het is dus een staat van zijn die je helpt in het contemplatieve bewustzijn te verblijven. In feite staat en valt alles met de juiste motivatie. Het is dus zaak, en daar heb je meditatie voor nodig, om in een juiste motivatie te komen. Als ik de ochtend niet begin met meditatie dan merk ik dat later in de dag. Het duurt dan langer voordat ik de mensen in het proces heb en alles is daardoor chaotischer. Mensen die er op zo’n dag tussendoor komen omdat ze hoge nood hebben, daar kan ik dan moeilijker mee omgaan. Aan de andere kant, als ik wel mediteer dan zitten de mensen al in die energie voordat ze naar mij toekomen. Dan lopen processen al.”

Taoïsten, vertelt Boudewijn, zagen 6.000 jaar geleden al het huidige tijdsgewricht aankomen. “Die hebben gewaarschuwd voor een tijd dat wij het abnormale normaal zullen vinden. En, zeiden ze erbij, dat is een zeer gevaarlijke tijd. In mijn beleving leven wij momenteel in die tijd. Als je de krant openslaat zie je de voorbeelden. Daarom zijn veel mensen min of meer in nood. En daarom is het belangrijk dat ik mijn ervaringen deel en niet mededeel.”

Tijd, filosofeert Boudewijn aan het eind van het gesprek, is een hulpmiddel om met materie om te gaan. De kunst is om als ruimte in materie te komen. “Als je dat doet, neem je geen ruimte in. Dan neem je de materie weer mee in de ruimte, en dan kun je herordenen. Het begint met het herordenen, herstructureren. Ga je spektakel dienen dan kun je beter lepels ombuigen en al die grappen meer. Dat is leuk, het streelt het ego, maar ik weet inmiddels dat ik geen dingen moet doen die niet in overeenstemming zijn met de weg die ik heb te gaan.

Overigens, hoe is het nu met je oor? Het zit te brommen hè? Als je goed voelt, dan voel je beweging…” Boudewijn loopt nog een keer naar het aanpalende vertrek om mij een glas water te tappen. Water dat via een van de vele leidingen elk door een andere vitaliser loopt. Dik water of verbeeld ik mij dat?

………………………………………………………………………………………………………………………………

living+waterLevend water

Waterleidingbedrijven zuiveren ons drinkwater. En daarna is het schoon, toch? Maar heb je wel eens stil gestaan bij de energetische vitaliteit?

Het zuiveren van water van 29 schadelijke stoffen – want dat is wat waterleidingsbedrijven doen – is  schier onvoldoende, omdat tijdens dat zuiveringsproces maar liefst 44 gevaarlijke stoffen niet worden meegenomen.

Nu gebied de eerlijk te zeggen dat water niet eenvoudig te reinigen is. Iedereen kent inmiddels de experimenten van de Japanse wetenschapper dr. Emoto, die aantoonde dat water geheugen heeft en het verleden met zich meedraagt. Feitelijk wordt water energetisch – zelfs qua structuur – datgene waar het mee in contact komt. Als het gaat om verontreiniging is dat slecht nieuws. Maar niet getreurd: het werkt ook omgekeerd.

Harmen Uijttewaal van Heerlijk Water stelt op zijn website dat water voor de zintuigen onzichtbare geestelijke energie met de stoffelijke wereld verbindt. Met andere woorden: water reflecteert bewustzijn in de stof.

Daarom is het zo belangrijk dat drinkwater niet alleen schoon is, maar dat het ook een hoge energiewaarde heeft. En om dat te bewerkstelligen kreeg Boudewijn Leliveld de zogenoemde vitaliser geïnspireerd ingegeven. Het is een roestvrij stalen instrument dat ontworpen is volgens bepaalde geometrische verhoudingen. De vitaliser haalt geen schadelijke stoffen uit het water, maar organiseert de structuur van het water door het een hoge trilling mee te geven.

De hedendaagse vervuiling van al het water (óók door onder meer elektromagnetische straling en chemtrails) zorgt ervoor dat ons energielichaam minder makkelijk doordringt in het fysieke lichaam en deze wetsuit in stand houdt. De vitalisator moet er daarom voor zorgen dat het leidingwater een energetische boost krijgt vol harmonische trillingen. De Engelsen hebben daar het woord entrainment voor; aanpassing door resonantie.
Schrijver dezes kreeg tijdens het interview met Leliveld water aangeboden dat door een van de vele vitalisers in zijn praktijk werd geleid. Het verschil met gewoon kraanwater was schokkend: zacht als fluweel en dik, als je dat van water kunt zeggen, als schnaps uit de vriezer.

Maar los van het feit dat Lelivelds water aangenaam smaakt, houdt het lichaam door de vitalisator meer energie over doordat dit water energie geeft in plaats van kost. En last but not least, aldus Uijttewaal: ‘het energieveld van de vitaliser stelt je in staat je zelf bewustzijn te vergroten, zodat je gemakkelijker met je gevoel en hoger bewustzijn in contact komt’. (Bron: onder meer Harmen Uijttewaal.)

………………………………………………………………………………………………………………………………

autos afstellenAuto’s afstellen
Op het internet las ik voorafgaand aan het interview dat Boudewijn Leliveld een stukje in de auto van André Visch had gereden. Visch, zelf ook healer, kwam er snel achter waarom. Want toen Leliveld achter het stuur plaats nam, vertelde hij Visch: ‘Je auto trekt naar rechts’. Maar wat Visch niet wist was dat het mankement veroorzaakt werd door de bodemplaat. Vervolgens werd deze door Leliveld uitgelijnd en voelde Visch zijn auto een tel later door de achtervering zakken. Tegelijkertijd werd hij in zijn stoel gedrukt. Wat was het geval? Leliveld had de kromme bodemplaat ‘even’ gepolariseerd. Met zijn geest.

De moraal van dit verhaal is dat bewustzijn materie kan beïnvloeden. Álles is bewustzijn, dus ook materie.

Vijftien jaar geleden kwam Leliveld erachter dat hij auto’s kon afstellen zonder zijn handen vuil te maken. Leliveld: “Ik deed af en toe een experiment. Dan veranderde ik het kilogram koppel. (Dat betekent dat een auto meer trekkracht krijgt bij een laag aantal toeren, fv.) Iemand van BMW aan wie ik dat fenomeen demonstreerde, snapte het niet. Die kwam naderhand nog een keer terug met een vacuümmeter en wat al niet om de veranderingen te meten.”

Met de meer dan tien jaar oude Toyota waarmee ik was gekomen, deed Leliveld hetzelfde. Toen hij klaar was hobbelde de kleine Starlet in haar vijfde versnelling door de berm zonder dat ze afsloeg. Leliveld vertelde mij: “Op een gegeven moment kreeg ik een ingenieur die zei: ‘dit kan niet’. Ik: je ziet toch dat het kan? Hij: ‘ik ben zo niet opgeleid’. Dat vind ik nou een prachtig voorbeeld van kennis die zo beperkend werkt dat een andere ervaring niet wordt toelaten omdat deze niet strookt met die kennis. Daar heb ik veel van geleerd.”

Hoe Leliveld zijn aanpassingen uitlegt is: “Een auto is een massaproduct en inherent daaraan zijn toleranties. Elke tolerantie heeft een veld. Wat ik doe is: ik laat die velden bij elkaar komen in mijn bewustzijn en dan balanceer ik ze in feite opnieuw uit. Waar het om gaat is dat door te communiceren met de materie je zelf in een betere vibratie komt. In een vitalere, rustigere vibratie. Materie reageert daarop, en zeker mechaniek.”

Of dat nou analoog of digitaal is?
“Maakt niet uit. Het is inherent aan trillingen. En daarvan heb je harmonische en disharmonische. Het feit dat een herhaalde druppel water een spoorrails kan doen breken is een prachtig bewijs dat materie op ritme reageert; op vibraties. Voor mij is dat logisch.”

En dat anderen dat niet vinden kan je helemaal niets schelen?
“Weet je, ik vind het zonde om tijd te besteden aan bewijsvoering. Die kan ik daarna niet meer op een andere manier gebruiken. Ook heb ik geen zin mezelf elke keer te bewijzen om de doodeenvoudige reden, en dat klinkt misschien raar, dat het toch een beetje een manifestatie van het ego is.”

Dit artikel verscheen eerder in Frontier Magazine 22.1, januari/februari 2016.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Bewustwording, Frontier Magazine, Inspiratie, Interviews, spiritualiteit, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mensen aanraken met de ogen

 1. K zegt:

  Wat ogen zeggen moet je onthouden want als ze stralen heb je iemand gelukkig gemaakt.

  Indrukwekkend om te lezen en hoop op n hoop hoop voor veel mensen die bij je komen!
  Eigenlijk voor álle mensen.

  Er bestaat geen afstand of tijd
  Als ik ben bevrijd
  Van knellende banden

  Licht en ruimte
  Onbegrensd
  Onvoorwaardelijk
  Warm en zacht
  Nodigt mij uit

  Voorbij het stoffelijke
  Te reizen

  Indachtig de prachtige boeken:
  Vrij om te gaan
  Geschenk van de vrijheid
  Mareks koffer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s