Darq: Chocolade-hotspot in Stokstraatkwartier

Je valt je geen buil als je Darq de chocolade-hotspot van Maastricht noemt. Vanuit het Stokstraatkwartier veroveren de zwagers Ralph Hagen en Jorrit Consten de Maasstad en ver daarbuiten met hun chocolades van absolute topkwaliteit.

Aan de Maastrichter Smedenstraat, hartje stad, trof ik onlangs onder haar gewelven Darq aan, een zaak die het beste van chocola, koffie, thee, gebak en ijs combineert tot een unieke ervaring. In wat daarvoor een Nijntje-winkel was, vestigden chocolatier Ralph Hagen en marketeer Jorrit Consten Darq waarvan de eerste drie letters refereren aan pure chocola en de q aan kwaliteit.

Pop-up store
Drie jaar geleden begonnen Ralph en Jorrit met zogenoemde pop-up stores in de laatste maanden van het jaar en Ralph vond het eigenlijk wel goed zo. Het zwaartepunt van de chocoladeconsumptie ligt tenslotte in de maanden november en december. Daarnaast was Ralph tevreden met de klandizie van het top business-to-business segment dat hij bestreek. Jorrit zag echter mogelijkheden – en overtuigde Ralph – om het unieke chocolade- en koffieconcept ook de rest van het jaar uit te baten. En toen het pand in de Smedenstraat vrij kwam, viel snel de beslissing om een permanente locatie te openen.

Jorrit vertelt dat de presentatie in het begin nog te statisch was. “Museaal met perspex bakken. Mensen die binnenliepen bedankten mij bij het weggaan voor het chocolademuseum.” Dat was dus niet helemaal de perfecte benadering, zegt hij met een glimlach.

Dat hun stijl inmiddels verder vervolmaakt is, mag duidelijk zijn. Zowel Ralph als Jorrit zijn ware perfectionisten die hun hele hebben en houwen, hartstocht en liefde in het werk stoppen. En dat merk je op het moment dat je de winkel betreedt. Een aangenaam zachte jazzmuziek waait je tegemoet en Jorrits charmante en communicatieve aanwezigheid als gastheer doet menig bezoeker besluiten om terug te keren. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat alles wat op de kaart staat de smaakpapillen streelt.

Zwarte handschoen
Neem je zoals ik de eerste keer gewoon een kopje cappuccino, maar wat is gewoon bij Darq, dan trekt Jorrit zijn zwarte handschoen aan om daarbij een van de tien pastilles te presenteren welke hij voorziet van een visitekaartje. Op mijn kaartje staat: Virunga, 68%, met een verwijzing naar herkomst van de cacao (Oost-Congo), biologische boon, smaak, producent (Chocolatemakers) en het feit dat door de verkoop van de cacao het leefgebied van de bedreigde gorilla’s aldaar wordt gespaard.

Dat raakt gelijk een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering van Darq. Ralph kiest als chocolatier uitsluitend voor zeer hoge kwaliteit en volledig biologisch gecertificeerde chocolade. “Daar hoort duurzaamheid bij en vandaar dat wij ook zoveel mogelijk kiezen voor lokaal geproduceerde grondstoffen, zoals het Mergelland-ei, Gronsveldse honing van Beeing Pure en kweepeerstroop van stroopkokerij Vandewall uit Eckelrade. En wij prijzen ons gelukkig dat ons zeer exclusieve cacaocouvertures worden gegund uit landen als Congo, Peru en Vietnam.”

Dat Ralph eerder een carrière had als interieurarchitect komt tot uiting is de verpakkingen van de bonbons. Deze zien er prachtig uit en in het verleden deinsde hij er niet voor terug om zijn karamels te verpakken in bladgoud en te voorzien van een gouden stokje van 700 euro. Maar, dat was dan wel voor klanten uit Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten. Ralph: “Voor de buitenwereld moet je af en toe dingen doen die buitengewoon zijn.” Hij refereert daarmee ook aan zijn plannen om in maart dit jaar met de winkel in te spelen op TEFAF Maastricht. “Wij gaan iets doen wat tot de verbeelding spreekt en wij zullen daarbij best wat goud gebruiken.”

Tasting in the darq
De wisselwerking met de klant is uiterst waardevol voor Ralph en Jorrit. Wat zij als eigenaren het liefst zien, is dat klanten onderdeel worden van een verhaal. Recent introduceerde Jorrit naast Illy caffè ook Bocca coffee voor zijn dubbele espresso’s. Jorrit laat zijn klanten in het begin proeven, onder meer om tot de perfecte afstelling te komen van zijn machine. Jorrit: “Bocca levert best een heftige espresso op, maar in combinatie met de praline verandert-ie en komen er specerijsmaken naar voren als kaneel, salmiak, laurier, en als je verder doordrinkt zoethout.”

Regelmatig zitten er klanten met een blinddoek in de winkel voor tasting in the darq. Jorrit: “Bij goede reacties nemen wij nieuwe producten op in het assortiment. Anders doen wij het niet of we besluiten verder te schaven.” Zowel Jorrit als Ralph leggen de lat hoog. Heel hoog. Ze zeggen ook dat het streven naar de hoogste kwaliteit hen bindt. “Wij committeren ons te allen tijde aan kwaliteit.” Zij voelen daarom ook veel affiniteit met bijvoorbeeld een chef-kok als Sergio Herman die nu het scepter zwaait in The Jane in Antwerpen.

Met eenzelfde passie, met een hartstochtelijke drive wordt het zwarte goud in Ralphs atelier getransformeerd tot een zeldzame ervaring. Vervolgens is het Jorrit die Ralphs producten verpakt in een inspirerend verhaal dat de beleving aan de rand van liefde brengt. Het mag misschien zo zijn dat consumenten op het oog kopen, maar met als gevolg dat hun reuk- en smaakzin bij Darq nooit worden teleurgesteld. Hoeveel winkels kunnen dat Darq nazeggen?

 

Ralph Hagen
1975: Geboren in Maastricht
1997-2001: Interieurarchitectuur in Maastricht en Rotterdam
2001-2009: werkzaam bij respectievelijk architectenbureau Londen UK, interieurarchitectenbureau en woonwinkel de Teekenschool, Maastricht en Loodszeven interieurarchitecten Maastricht (partner)
2007-2008: opleiding tot chocolatier
2010: start Ralph Hagen Chocolatier
Klanten: b-t-b in het hoge segment met klanten als Bijenkorf, Dubai, Conservatorium Hotel Amsterdam enzovoort
Chocolades : Orininal Beans, Marou, Pacari en Chocolatemakers.
Ralph woont in Gronsveld met vriendin Jelleke Consten en samen hebben zij twee kinderen, Jens en Mint.

Jorrit Consten
1986: Geboren in Maastricht
2005: Bonnefanten College Maastricht
2006-2008: Psychologie Universiteit Utrecht
2009-2014: Maastricht Hotelschool Management School
2004-2012: werkzaam in de gastronomie; van café tot restaurant van Café Van Bommel tot Beluga (** Michelin)
2014-2016: De Vries en Partners, events voor onder meer Volkswagen Group in Azië en Europa evenals Expo Milaan
2016: Darq Maastricht, owner & founder
Jorrit woont in Maastricht samen met zijn grote liefde Laura Janssen. Zij hebben geen kinderen.

 

 

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Inspiratie, Interviews en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s