Wat zet jij tussen jou en Liefde?

De wijsheid van Rananda

‘Hoezeer ben je bereid jouw broeder te vergeven?’, waren de eerste woorden die spiritueel leraar Rananda sprak tijdens het More Light Festival in Utrecht. En was er meer licht aan het eind van de dag? Ja, daar waren alle aanwezigen het roerend over eens.

De bijeenkomst onder auspiciën van Magnum Opus Ministries Nederland, veelal liefkozend MOM genoemd, werd muzikaal geopend door huisband Singularity, die haar eerste publieke optreden met glans doorstond. Ongelooflijk puur en inspirerend is hun geluid. Niet in de laatste plaats door eigen werk. En àls ze een nummer coveren, bijvoorbeeld dat van Surdas the Gardener van One Foundation, dan raakt Rananda zomaar ontroerd.

Hij moest bij het nummer over de blinde tuinman zomaar een traantje wegpinken, omdat het hem telkens weer herinnert aan dát vinden wat nooit dood gaat; aan dát waar je als mens je hele gehypnotiseerde leven naar op zoek bent. Ga maar voor jezelf na. Of beter, als ik dat voor mezelf beschouw kan ik zien dat mijn zoektocht naar betekenis als een rode draad door mijn leven loopt. Zoek ik dát niet, dan raak ik verstrikt in wereldse zaken en denk ik dat mijn geluk te vinden is in relaties, een carrière een huis of een geüpdatete versie daarvan.

Rananda blijkt keer op keer als leraar uitermate consistent. Ook weer tijdens dit festival. Kort door de bocht komt zijn boodschap hierop neer: God houdt van je. En Hij wil dat je dat weet, ook al heb je soms je twijfels.

Liefde is pure non-dualiteit
In onze zoektocht als mens naar betekenis, stelt Rananda, is er het moment dat je alles kwijtraakt. Want als je de pure non-dualiteit van God kiest, van Liefde met een hoofdletter, dan laat je als het ware de wereld uit je handen vallen. Omdat er in de wereld slechts afscheiding en nergens perfectie – non-dualiteit – kan worden gevonden, komt Rananda tot de logische conclusie dat God niets met deze wereld te maken heeft. Die realisatie is de transcendente ervaring waar hij sinds enige tijd op hamert in zijn satsangs. Wanneer de denkgeest vrijheid vindt en niet langer gebonden is door het lichaam en zijn zintuigen. “Alles van deze wereld kan en moet je transcenderen. Jezus was de demonstratie daarvan; hoe het was om de wetten van zijn Vader in plaats van de wetten van de wereld te volgen.”

Transcenderen is nog steeds een ingewikkelde zaak voor mij. Want hoe stijg ik uit boven mijn zintuigen en vind ik de verbinding met alléén maar Liefde? In dat opzicht is het niet vreemd dat ik op zoek ben gegaan naar iets universeels, uitstijgend boven alles wat ik hier ken op aarde. En dat ik uitkom bij het drieletterwoord – God.

In het bijzijn van een leraar als Rananda is deze uitkomst onontkoombaar. “Mensen die op zoek zijn naar een persoonlijke – dus geen religieuze(!) – relatie met God”, aldus Rananda, “zullen die nooit in de wereld vinden. “Want het doel van de wereld is dualiteit. Afscheiding. God niét te kennen. Gelukkig hebben wij Jezus als voorbeeld. Hij lééfde tweeduizend jaar geleden de transcendente ervaring.”

Een van de vragen die Rananda tijdens de satsang stelde, en die mij sindsdien niet meer heeft losgelaten is: ‘Wat is jouw persoonlijke relatie met God?’ Tsja, hoe ziet die er voor mij uit?’ Rananda stelt dat God mijn mind heeft gevuld met licht. Minder dan 100 procent licht betekent dat ik van God los ben. Dat ik niet onder ogen wil zien dat de wereld een droom is. En dat ik niets verlies als mijn droom-wereld in rook opgaat. Want wat is van waarde in een droom? Wat is echt in een droom?

Vergeving: het einde van tijd en ruimte
Degenen die de Liefde van God willen kennen, en Een cursus in wonderen als leidraad gebruiken, kunnen lezen dat zonder vergeving zij nooit de Liefde van God en zo’n persoonlijke relatie zullen smaken. Rananda legt uit waarom. “Alles in de wereld is twee; goed en slecht, mooi en lelijk, et cetera et cetera. Vergeving trekt je daaraan voorbij. Vergeving brengt het einde van tijd en ruimte zoals wij die kennen.” Meer licht betekent in dit kader dat ik al mijn ideeën over de dood kan loslaten. En dat ik door mij te verbinden met Jezus opstanding en hemelvaart ook voor mij mogelijk zijn. Jezus is nog stelliger dan ik nu beschrijf. Hij zegt: ‘Toen ik het deed, deed jij het ook’. Ik hoef mij dat slechts te herinneren…

Zo bezien is vergeving dus de sleutel die de deur naar de ultieme transcendente ervaring moet openen en de wereld zoals ik die nu ken doet verdwijnen. Vergeving lift voor mij de sluier van de illusie op waardoor ik in de ervaring komt van niet-hier. Van Liefde. Van God. Maar dan niet van een god waarover verschillende religies bakkeleien. Maar van een God die alléén maar Liefde is. En omdat alles in deze wereld sterft, kan de ervaring van deze wereld en alles in deze wereld er niet een van God zijn. Dat is logisch, toch?

Het is opvallend hoe vaak Jezus in de Cursus in hoofdstuk 29 –VI Vergeving en het einde van de tijd, waaruit Rananda deze dag voorleest, spreekt over de dood. ‘Zweer dat je niet zult sterven!’, ‘De zoon kan niet worden gedood’, ‘Jij werd niet geboren om te sterven’, ‘Er is geen dood’ en ‘Sterven kan niet de functie van Leven zijn’. Misschien omdat één van Rananda’s favoriete passages uit de Cursus komt uit Les 132, getiteld: Ik bevrijd de wereld van al wat ik haar heb toebedacht: ‘De zieken worden genezen zodra jij alle gedachten over ziekte loslaat, en de doden verrijzen zodra jij gedachten over leven de plaats laat innemen van alle gedachten die jij ooit hebt gehad over de dood’. Rananda: “Je kan jezelf geen doelen stellen die God niet voor jou stelt.” God is eeuwig Leven. Dat Leven bevat geen grammetje dood. “En omdat jij door hem geschapen bent, leef jij ook voor eeuwig.”

De liefde was te snijden
“Ben ik te ver gegaan?”, vraagt Rananda zijn publiek meerdere malen tijdens de bijeenkomst. En vanzelf klonk herhaaldelijk uit vele kelen in koor: ‘NEEN!’ Daarop deed hij de uitnodiging uitgaan aan alle aanwezigen om zich met hem te verbinden en Thuis te vinden. En gezien de toenemende intensiteit van het Licht, niet voor niets.

Aan het einde van de ochtend was de liefde te snijden. Zij was werkelijk tastbaar. Zoveel lieftalligheid en zoetheid. De Indiase maaltijd die daarop volgde viel exact in dezelfde categorie. Liefdevol gekookt en uitgeserveerd door vrijwilligers van MOM genoten de deelnemers van deze verrukkelijke maaltijd. Daarna kreeg jurist Maarten van Stokkum de gelegenheid om zijn boek Twee is te veel te signeren. ’s Middags was er nog meer muziek en voor de deelnemers de gelegenheid om in ‘de stoel’ plaats te nemen en vragen te stellen aan Rananda.

Dat laatste vraagt altijd weer om zogenoemde moed. Moed om de patronen van het eigen ego-denksysteem recht in de ogen te kijken, open kaart over ideeën en overtuigingen te spelen en vervolgens opnieuw te kiezen. Maar de mensen die het lef hadden, waren ontegenzeggelijk blij dat ze het deden. Keer op keer verlieten ze met nieuwe inzichten en veel lichter de stoel. Je zou kunnen stellen dat zij door hun moed en openheid met het meervoud van lef – leven – aan het einde van de dag naar huis gingen. En zij niet alleen. Ook de deelnemers die zo wijs waren geweest om zich met hen en met Rananda te verbinden.

Dit artikel verscheen eerder in ParaVisie augustus 2018, jaargang 33.

……………………………………………………………………………………………………….

Wie is Rananda?
Rananda is een spiritueel leermeester wiens enige doel is mensen te helpen zich dat-wat-werkelijk-is te herinneren. Met andere woorden: ieder mens is in wezen compleet, genezen en heel. Hun ware natuur is niet wat zij denken dat het is. Kort en bondig: mensen zijn niet hun ideeën en overtuigingen.
Rananda is een leraar die Een cursus in wonderen gebruikt, de bijbel en leringen van de Oosterse traditie, zoals die van Ramana Maharshi, Mirra Alfasa (de moeder), Yogananda, Haidakhan Babaji en Nisargadatta. Eigenlijk alles wat hem in staat stelt mensen te helpen zodat zij zich hun ware aard herinneren in God.
Het is helder dat Rananda spreekt op basis van autoriteit, ook al valt dat woord doorgaans niet goed in spirituele kring. Vele jaren geleden onderging hij zijn ‘ontwaken’ en hij weet zich sindsdien buiten tijd en ruimte. Wat dat is? Een plek van waaruit men spreekt voorbij concepten, overtuigingen, ideeën en opinies.
Rananda’s enige wens is dat mensen de bereidwilligheid vinden zich met hem te verbinden, met de ervaring van het Goddelijke, de ervaring van Liefde, de ervaring van pure non-dualiteit, en zodoende uit de zintuigelijke droom stappen.
Overigens kan hij ook goed leven met het idee dat mensen zich verbinden met welke willekeurige opgestegen meester of andere ontwaakte spirituele leraar dan ook.
Dat is, om uit de film Bruce Almighty te citeren, dé manier waarop de koekjes kruimelen; waarop tijd en ruimte wegvallen en je ware Zelf geopenbaard wordt. Of zoals Rananda het zelf zou zeggen: ‘Wat zet jij tussen jou en Liefde? En Hoe ga je daar verandering in aanbrengen?’ Of ging hij daarmee opnieuw te ver?

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Twee is te veel
Twee is te veel. Op avontuur in Een cursus in wonderen met Rananda als gids. Auteur Maarten van Stokkum was aanwezig om voor iedereen die dat wilde een persoonlijke boodschap in zijn boek te schrijven. Van Stokkum, van huis uit jurist, neemt in zijn zeer persoonlijke boek de lezers mee in z’n zoektocht naar de essentie van Een cursus in wonderen. Zijn gids daarbij is zijn leermeester, Rananda, die onder meer de pure non-dualiteit van de Indiase Advaita Vedantafilosofie koppelt aan de inzichten van Een cursus in wonderen. De moraal van Van Stokkums boek? Liefde is het antwoord. Altijd. Volg zijn advies en leef voluit in liefdevolle verbinding met dat wat Leven is. En als je dat doet? Dan zal je merken dat je in een staat van liefde raakt. Dat je de liefde van God weet en leeft. Maar misschien geef je de voorkeur aan woorden als: de ultieme werkelijkheid. Maar what’s in a word? Woorden representeren immers dualiteit. Twee. En twee is te veel.

Advertenties

Over Frans

Frans Vermeulen took his first spiritual footsteps in Australia at the Australian Institute of Metaphysics. Thereafter he focused as a writer on spiritual topics. Frans has interviewed some of today’s leading spiritual teachers, including Rananda, John de Ruiter, Drunvalo Melchizedek, Robbert van den Broeke, Caroline Myss, Ton van der Kroon, William Whitecloud, dr. Sha, Robbert Moss, Olof Smit, Patricia Cori, Robert Tenzin Thurman, Eric Pearl and Gary Renard. His greatest love is what he regards as “the pure non-duality of A Course in Miracles.”
Dit bericht werd geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s